Patakfalvi-Vígh Dánel alelnök beszámolója az iF3 Európa Bajnokságról

Július 15.-én Pénteken és 16.-án Szombaton hétvégén megrendezésre került a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség, iF3 első Európa Bajnoksága. A rendezés jogát Olaszország nyerte meg és a gyönyörű Dél-olaszországi Monopoli városa adott otthont az eseménynek.  A versenyt már az új iF3 szabályok szerint rendezték, a két órás formációban. A két órás formáció egy szakmai kifejezés, ami azt jelenti, hogy a hat fittségi teszt feladatot egymást követve két órán belül kell végrehajtania a versenyzőknek. Erre az új sportági lebonyolítási rendszerre legfőképpen  sportunk Olimpiára jutásának a törekvése adta az indíttatást. A két óra egy rövidebb, látványosabb, tömörebb és ezáltal néző barátabb verziót kölcsönöz a funkcionális fitnesz sportnak. Így a közmédián keresztül néző nagy tömegeket is könnyebben elérjük, számukra  a drukkolás élmánye jelentősen megnövekedik, és nagyobb átéléssel tudnak szurkolni hazai kedvenc versenyzőiknek.

Az idei Európa Bajnokságon Magyarország két versenyzővel is képviselte magát, mindkét (egyéni férfi felnőtt, egyéni női felnőtt) kategóriában. Ez azért fontos, mert a jelenlegi első bajnokságon limitált volt a kvóták és ezáltal az induló versenyzők száma is egy tíz fős kiválasztott mezőnyre korlátozódott. A kvótákat mennyiségét az országok az eddigi előző évek aktivitása alapján kapták kiosztásra és mivel Magyarország a Neffisz sportszövetségen keresztül 2020 óta minden évben indított versenyzőket az összes iF3 által rendezett nemzetközi versenyen, így két kvótát is kaptunk. Kiss András egyéni férfi felnőtt és Simon Réka egyéni női felnőtt kategóriában képviselte hazánkat. 

A versenyzőknek az új tömbösített formáción és az ezáltal keletkezett intenzitáson túl, a versenyzőknek meg kellett küzdeni az olaszországi nyárral. A kánikula jellegű meleg forró párás, sós tengerparti levegő komoly fizikai kihívást jelentett még a személyzetnek is, nemhogy azoknak, akik a verseny tesztjeit is teljesítették. Vegyük végig a hat tesztfeladatot:

1. teszt – Állóképesség /Endurance/

Az első tesztfeladatban az állóképességi felmérés volt a cél, mindkét versenyzőnek egy 750 méteres tengeri úszás után egy 5000 méteres futást kellett teljesítenie időre, amelyen el volt helyezve tíz darab akadály is.

Ebben a tesztfeladatban Réka a negyedik helyen, András pedig a hatodik helyen futott be a célvonalba.

2. teszt – Erő /Strength/

A teljes ismétlésekhez:

5 ismétlés guggolásból fej fölé nyomással (thruster)

A súlyok minden körben növekednek:

1. kör: 80/45 kg

2. kör: 85/50 kg

3. kör: 90/55 kg

4. kör: 95/60 kg

5. forduló: 100/65 kg

6. kör: 105/70 kg

Ezután (45 mp pihenés után):

7. kör: Hajtson végre a lehető legtöbbet a gyakorlatból 30 másodperc alatt 110/75 kg-nál

Időkorlát: 8:00 perc

Így leírva rövid, ám de nagyon tömör erő tesztfeladat volt, a versenyzőknek itt már az erőkifejtésen túl a komoly hőséggel is meg kellett küzdeniük.

3. teszt – Saját testsúly /Bodyweight/ 

A legnagyobb össz ismétlésszám elérése a következő feladatsorból:

12 méteres kézenjárás (6 méteres szakaszok)

4 Burpee Bar Muscle up

24 méteres  kézenjárás(12 méteres szakaszok)

8 Burpee Bar Muscle up

36 méteres kézenjárás (18 méteres szakaszok)

12 Burpee Bar Muscle up

12 Egylábas guggolás váltakozó lábakkal

4  Burpee Bar Muscle up

24 Egylábas guggolás váltakozó lábakkal

8 Burpee Bar Muscle up

36 Egylábas guggolás váltakozó lábakkal

12 Burpee Bar Muscle up

Időkorlát: 14:00 perc 

4. teszt – Ügyesség /Skill/ 

Időre:

1-2-3-3-2-1 kötélmászás

1+(2-4-6-6-4-2) falra séta /Wall Walk/  + szigorú falra néző kézenállás

4-8-12-12-8-4 Zsámoly felett átugrás /Box Jump Over/ (75 cm/60 cm)

Időkorlát: 9:00 perc

5. teszt – Kevert tesztfeladat /Mixed/ 

Az összes ismétlés esetén 5 kör 3 perces munka és 1 perc pihenő:

Minden új 3 perces kör elején hajtson végre 2 kört:

8 Mell-rúd felhúzás

8/6 kalóriasor

8 Axel Bar Dead Emelés (85/55 kg)

A hátralévő időben:

Max váltakozó súlyzós akasztós szakítás (40/22,5 kg)

Időkorlát: 19:00

6. teszt – Teljesítmény /Power/

Itt a versenszőknek egy malac avagy angolul ‘pig’ nevű tárgyat kellett forgatniuk, amely egy fém keret. Ennek alapból is van egy komoly súlya, de a belső oldalai továbbá tölthetőek súlyzótárcsákkal. A férfiaké így 125 a hölgyeké pedig 105 Kg volt.

Időre:

3 forduló:

5 méteres tárgy

Sprint futás a kezdővonalig, majd vissza a tárgyhoz (körönként növekvő távolság)

3 kör teljesítése után:

15 méteres tárgy forgatás

Időkorlát: 19:00 perc

Összetettben András is és Réka is a hetedik helyen végzett, amely eredményre Mi kifejezetten büszkék vagyunk. Mindkét versenyző a legfiatalabb volt a saját mezőnyében, ezért a következő években jó esélyekkel lépnek majd fel, hiszen a tapasztalat idősebb versenyzőknek fognak majd számítani az elkövetkezendő években. Ez tökéletesen egybecseng a sportszövetségünk céljával is, ami pont az ilyen fiatal, tehetséges feltörekvő versenyzőket támogatja, hogy a jövőbeni szereplésük minél jobb legyen és pár év múlva sokszor lássuk őket a dobogón.  

Mindkét versenyző írt egy egyéni élmény beszámolót a versenyről a saját közösségi média oldalán, amelyeket az alábbi linkre kattintva lehet megtekinteni:

Réka: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3190006034571825&id=100006873782728

András:

A részletes eredményeket az alábbi linken lehet megtekinteni:

Versenyzőink értékelték a 2022-es Restart Nemzeti Bajnokságunkat

A 2022. Július 2-3. megrendezett Neffisz Restart Nemzeti Bajnoskságunkat követően a résztvevő versenyzők értékelték versenyünket, melyek eredményeit ez úton hozzuk a nyilvánoságra.

Hálásan köszönjük a visszajelzéseket, és hogy ennyien rászánták az időt és energiát a kitöltésére, mert ezekből a véleményekből, meglátásokból rengeteget tanulhatunk, fejlődhetünk, és bízunk benne, hogy egyre színvonalasabb versenyeket fogunk szervezni a jövőben.

Íme a kérdőív pontjaira adott válaszok, grafikonos és szöveges értékelésben:

1: minimálisan, 5: teljes mértékben


1: gyenge, 5: kitűnő


1: szakmaiatlan, 5: minden elvárásomnak megfelelt


1: elfogadhatatlan, 5: teljesen rendben volt


1: minősíthetetlen, 5: kifogástalan


1: alacsony színvonalú, 5: maximális


1: gyenge, 5: bomba


Mi a véleményed a díjazásról? (18 válasz)

“A dobogósoknak jelképes összeg járna.”

“Teljesen hibátlan volt.”

“Korrektnek tartom.”

“Teljesen rendben van.”

“Rendben volt.”

“Kiemelkedő mértékű.”

“Jó volt.”

“Díjazás teljes mértékben rendben volt.”

“Kifogástalan volt.”

“A díjazás abszolút megfelelő mértékű volt.”

“Meglepő! Viszont ha nem a Restart keretein belül kerül megrendezésre a verseny nem lett volna pénzdíj.”

“Majd ha dobogós leszek megmondom.”

“A kezdő csomag, póló stb. nagyon jó A végső nyertesek szerintem többet érdemelnének.”

“Egy-két kis ajándék lehetett volna a az érem mellé.”

“Elégséges volt szerintem.”

“Egyes kategóriák nagyon jól fizettek.”

“Ez mindig viszonyítás kérdése. Külföldhöz képest kevés, itthon azt gondolom egész korrekt volt, gratulálok hozzá ez úton is.”

“A jelenlegi lehetőségekhez mérten megfelelő.”


Mit üzennél a szervezőknek? (22 válasz)

“Csak így tovább!”

“Köszönöm a munkájukat, mindenki nagyon közvetlen és barátságos volt.”

“A bemelegítő részlegnél nem lehetett mindig az adott feladatra specifikusan rámelegíteni. Pl szánhúzásnál nem volt súly a szánkón,, hspuzni nem tudtunk, deadliftes wod előtt nem volt kirakva rúd.”

“Gratulálok a munkájukhoz. Várom a következő szervezésüket és az újabb megmérettetést.”

“Csak így tovább. Látszott hogy rengeteg munka van benne. Szép volt srácok. Jövőre ugyanitt😀”

“Brutál jó kis verseny volt! Zseniális szervezéssel! Hajrá, csak így tovább :)”

“Jól előkészített verseny volt!”

“Csak így tovább!”

“Megosztható esemény hiányzott a médiából (tavaly a debreceni és pesti versenynek is volt külön eseménye), Debrecenben volt biztosítva folyamatos gyümölcs/víz a versenyzőknek, idén 40 fokban elmaradt, zene egysíkú volt, teszteknél a súlyok aránya nem volt megfelelő (DL 70 kg OHS 80??)”

“Csak így tovább! Jövőre is jövök.”

“Nagyon színvonalas verseny volt. Az időrend betartása és a rugalmasság is jó volt. A feladatok testreszabása is rendben volt. A nagy melegre és a napsütésre tekintettel lehetett volna pár pavilont felállítani a helyszíneken, ahol a versenyzők hűsőlhettek volna. A segítők és a bírók munkájával is elégedettek lehetünk. Összességében azt üzenem, hogy csak így tovább! Köszönöm, hogy részt vehettem a versenyen!”

“Köszönjük! Lehetőség szerint beltéren jobban meg lehet szervezni egy ilyen rendezvényt! Nem ég el a versenyzőknek a keze a gumitéglán, nem kapnak napszúrást, és feladatot sem kell módosítani ( mert ugye a programozásnál ezt is figyelembe kellett volna venni!) Viszont a külsős helyszín is fontos! A fotósok munkája kimagasló volt! A zene kicsit “hozd el a gyereked a munkába” volt lehetett volna kicsit zúzósabb! A verseny előtti programterv érkezhetett volna sokkal hamarabb, hiszen valaki az ország másik végéből jött és tudott volna tervezni előre mennyi napra foglaljon szállást elég e elindulni szombat reggel stb. Bírok felkészültek voltak, de bele- bele szaladtak olyan hibákba amibe nem kellett volna, de ezek a rutinnal kikopnak.”

“Így tovább.”

“Jó az irány, csak így tovább!”

“Sziasztok! Nagyszerű versenyt szerveztek, köszönöm szépen! Tesztek szakmai részéhez az én véleményem nem releváns, de személy szerint nagyon élveztem őket és saját véleményem szerint igazságos és teljes körű felmérés volt. Külön pozitív csalódás volt az állóképességi teszt. Papíron nem “ízlett” de egyik legjobb teszt volt mégis, és tetszett, hogy kimentünk a focipályára, az az érzésem volt, mintha a saját kis CrossFit Games-ünkön lennénk.Azt gondolom a szervezéssel is mindent megtettek, amire a keretek lehetőséget adtak. Egy pár javaslatot megosztanék, hozzátéve, hogy nem látok rá a dolgokra, hogy milyen büdzséből és emberi erőforrással dolgoztatok, illetve ezek mennyire megvalósíthatóak. Ami talán könnyen orvosolható, ha jól emlékszem a futam beosztások és a link amin az eredményeket lehet követni az csak a versenyzői chat-ben lett megosztva, publikus NEFFISZ csatornákon nem. Mi küldözgettük aztán, barátoknak, szurkolóknak, hogy ki, mikor lesz. Illetve általában egy kicsit korábban lehet érdemes lenne közölni egy időrendet, akkor is ha vasárnapi konkrét beosztás helyezéstől függ, azért azt le lehet írni, hogy ekkor lesz ez a teszt pl. a 9-16 helyezetteknek. Egyébként idén már sokkal kevesebb volt az ilyen last minute dolog mint tavaly. Ami szintén a szurkolók kiszolgálásához kapcsolódik, tudom, hogy “rep counter” vagy hasonló sokszor még a semi final-en sincs, de lehetne esetleg kicsit javítani a követhetőségen, ha a bíró forgat egy számlálót ami legalább a köröket jelzi, vagy mondjuk a body weight teszten, egyre előrébb és előrébb kell teljesíteni a pistolokat, vagy a versenyzőknek egy “sakk” figurát minden körben előrébb kell tolni. Egy megjegyzésem lenne még, ez inkább a sportolói oldalról egyedül a súlyemelés előtt volt probléma a bemelegítés, kevés volt az eszköz, és sajnos pont az én futamom környékén esett szét az a rend, hogy csak a köv. futam résztvevői melegítenek a súlyokon. Egyszer csak megjelentek a következő 2 heatből is a srácok, és nem volt betartatva ez az egyezmény, így nem nagyon fértem már oda és nem tudtam rendesen felmelegíteni. Még egy apróság a focipályán hiánycikk volt a víz vételi és WC lehetőség (de ez apróság, szerintem át tudtuk hidalni végül). De tényleg egy elképesztő élmény volt. Sanyi nagy egyértelműen breefingelt minden futam előtt, bírók tudták a dolgukat, profin működtek, a műsorközlő nagyon felkészült volt és jól kommentált (látszik, hogy a szakmából érkezett). Flottul ment minden, alig szedtünk be csúszást, ami nagy szó! Szóval tényleg köszönöm Nektek!”

“Csak így tovább! Sátor legyen jövőre a helyszín felett, vagy vigyétek be fedett helyre. Eszközpartnert kellene még találni.”

“Ez egy színvonalas verseny volt, örülök, hogy részt vehettem. Magyar versenyen mostanában nem voltam, így nem tudok hasonlítani. Ekkora reklámértékű eseményen, szponzorokkal a háttérben -Restart, Nemzeti Bajnokság..- a versenyzőknek lehetne frissítő napi 2-3 hideg víz, ilyen melegben jégkád, aki igényli masszőr, rehabos szakember, lehessen árnyékba vonulni; a súlyemelés feladathoz vízszintes terep is jó lett volna; Hajrá tovább, jó kis mulatság volt.”

“Több verseny év közben!”

“Összességében egy nagyon jó versenyt sikerült összerakni, mind szervezésben, mind lebonyolításban. Két negatívumot emelnék ki elsősorban, ami elősegíthetné a sport “növekedését”. Első a nyár közepi hőmérséklet és napsütés. Nincs gond, ha meleg van, de lehetne törekedni több árnyék biztosításán, legalább a pihenőhelyeken és a nézőknek, vagy berakni a versenyt egy csarnokba, igaz ez költségesebb, de legalább elviselhetőbb és a versenyzők ki tudják hozni magukból a maximumot és nem kapnak hőgutát. A második a helyszín, ugyanis Zalaegerszeg szinte mindenkinek nagyon messze van, van, aki fél napot utazott rá és így sokkal kevesebb néző is látogatott ki. Ha Budapesten lenne megrendezve, ami kb minden vidékinek ugyan olyan távolságra van, bőven több néző (és versenyző) tudna kilátogatni, ami a sport népszerűségét növelné. Hangsúlyozom mégegyszer, hogy szervezésileg egy nagyon jó verseny volt, de a nyári hőséget valamivel érdemes lenne kezelni a továbbiakban.”

“Összeségében nagyon jó munkát végeztek, ismét egy jó versenyt tudhatunk magunk mögött, így csak gratulálni tudok! A programozás megdöbbentően szakmaiatlan volt, kiváltképp az állóképességi és power tesztek (többi oké) Nem is értem hogy gondolja valaki állóképességi tesztbe rakni nehéz szán húzást-tolást mikor az alapvetően egy erővel mozgatható eszköz. Sajnos így nem egészen úgy alakult a mezőny, ahogy kellett volna.”

“Csak így tovább!”


Köszönjük mégegyszer minden versenyzőnek, aki kitöltötte kérdőívünket, válaszaikban rengeteg olyan dologra világítottak rá, amivel a jövőben biztosan foglalkozni fogunk!

Kovács Lacee beszámolója a 2022-es Restart Nemzeti Bajnokságról

Versenyértékelés – NEFFISZ Nemzeti Bajnokság
2022.07.02-03. – Zalaegerszeg

Mint tudjátok, én csak a CrossFit rendszerében versenyeztem 2010-2016. között, így az IF3 rendszere újdonság volt számomra, amikor először olvastam róla.

A 2021-es NEFFISZ Nemzeti Bajnokságon jelen voltunk a fiammal, Kókusszal, hiszen a díjátadás során segédkeztem. Ekkor került szóba először, hogy a következő évben már ő is rajthoz állhatna, még ha csak versenyen kívül is – hiszen hivatalosan csak 13 éves kortól szerepelhet az IF3 rendezvényeken és 14 éves kortól a CrossFit Games sorozatban – , viszont addig is szerettem volna elkezdeni a beversenyeztetést, azaz lehetőséget adni arra, hogy az edzéseken megszerzett tudását megmutathassa a versenyporondon.


Pár héttel később Gáspár Lászlóval egyeztetve zöld utat kaptunk és megkezdődött a felkészülés a 2022-es Nemzeti Bajnokságra, így tűkön ülve figyeltük a fejleményket a helyszínnel és a verseny részleteivel kapcsolatban, mígnem kaptam egy telefonhívást Gazsitól, amiben arról tárgyaltunk, hogy Kajdi Róberttel karöltve elvállalnánk-e az idei NB. versenyprogramjának elkészítését. Hezitálás nélkül igent mondtunk és személyes találka alkalmával megalkottuk a tesztek vázlatát, majd folyamatosan finomítgattuk a végső megmérettetésen már a versenyzők által is végrehajtott feladatokat.
Mint utólag tudjuk, Baksza Ádám nyerte az Abszolút Bajnoki címet a férfi versenyzők között, aki nagy örömömre írt egy részletes beszámolót a verseny szervezésről, lebonyolításról, a tesztekről, tapasztalatairól és élményeiről. Ez számomra nagyon értékes építő jellegű kritikát is tartalmazott, hiszen jó meglátásai, érszrevételei voltak a versenyporgramhoz kötődően (is), amikre ezúton szeretnék én is reagálni.

Kajdi Robival az elejétől kezdve úgy gondoltuk, hogy olyan programot kellene összeraknunk, ami nem a sablonos, minden versenyen előfoduló feladatokat tartalmazza, ám ennek ellenére megfelel az IF3 szabályainak és a magyar mezőny képességeit is szem előtt tartva próbáljuk kiszűrni a jók közül a legjobbakat.

Ádám is írt arról, hogy a magyar mezőny több sebből vérzik, így sok fejtörést okozott számunkra, hogy a jobb kvalitású versenyzők számára a tesztek kihívást jelentsenek, de emellett a gyengébb képességűek számára teljesíthetőek legyenek a feladatok, hiszen jelen helyzetben az egyik fő célja a szövetségnek az, hogy több és több embert vonjon be a funkcionális fitnesz versenyzés világába, amihez ilyen téren is alkalmazkodni kell a versenyek szervezőinek, programozóinak.


Teszt 1 – Állóképesség

Az állóképességi teszt egyik mottója az “aerob pace”, azaz a megfelelő ritmus megtalálása a ciklikus mozgások végrehajtása közben úgy, hogy közel azonos intenzitáson tudjon dolgozni a versenyző az elejétől a végéig.
Nos, az én személyes véleményem az, hogy  egy állóképességi teszt nem feltétlenül csak olyan mozgásokat kell tartalmazzon, ami nem jár különösebb erőkifejtéssel, hiszen Dan John által képviselt 5 alapvető mozgás között is szerepel a súlyok cipelése, húzása, tolása. Mivel ezen gyakorlatok a tapasztalataim alapján igen jó kondicionáló hatással bírnak, azt gondoltam, hogy helyet kaphatnak egy olyan tesztben, ahol magas pulzuson kell folyamatosan mozogniuk a versenyzőknek úgy, hogy az adott mozgás nem törik meg helyi izomállóképesség hiánya miatt. Ennél fogva a szánon lévő súlyt és a cipelésre kijelölt tárcsákat súlyát úgy lőttük be, hogy  a jobb képességű versenyzőknek ez igazából ne jelentsen túl nagy kihívást, tehát tudják “tartani a tempót”.  A szánhúzásnál ez szerintem működött is, de a cipelésnél a tárcsák vastagságából fakadó kényelmetlen fogás igencsak borította a tervet, így utólag azt kell mondjam, hogy ezt a részt módosítanunk kellett volna a súlyok csökkentésével vagy elhagyásával.
Egyébként én magam is elpróbáltam a verseny előtt ezt a tesztet és vékonyabb bumper tárcsákkal a 40kg cipelése sem okozott gondot, tehát a tárcsák mérete is befolyásoló szerepet kapott, mint ahogyan Ádám által leírt sporteszköz meghibásodás, amely végül ugyan “elszámolásra” került, de itt mindig marad tüske az érintett versenyzőben.
Itt meg kell említenem a nézhetőséget is, azaz a jelen lévő szurkolók számára mennyire izgalmas vagy épp unalmas az adott teszt. Mivel az állóképességi feladatok az eredeti elgondolás szerint nem tartoznak a leglátványosabbak közé, így azt gondolom, hogy ebben tekintetben viszont mindenképp jól vizsgázott az első megmérettetés.

Teszt 2 – Erő

Az erő teszt érdekesnek bizonyult több szempontból is.

A nézők számára mindenképp látványos volt, hogy a rendezvény helyszínének közepén felállított 10 állásos húzódzkodó keret előtti területen láthattak olimpiai súlyemelő gyakorlatokat a versenyzőktől, akik igen rövid időn belül prezentálták ügyességüket és erejüket a szakítás, majd  felvétel és lökés szakgyakorlatokban.

Ádám leírása szerint nehézség volt számára a két fogásnem közötti hirtelen átállás és ezzel meg is fogta a lényeget, hiszen ez volt az egyik célunk a teszt megalkotásakor. Amellett, hogy megtudjuk ki mekkora súlyt tud megmozgatni, szerettük volna látni azt is, hogy ki mennyire agilis a két mozgás között és hogy tudják abszolválni az általunk vizionált “6 fogás mindig növekvő súllyal” koncepciót ,vagyis minden egyes gyakorlat után nagyobb súlyra tudnak-e lapozni a 90 másodperces időkeretek lejártával.

Ilyet sem láttam még másik versenyen, így ebben a tekintetben egyedi volt a dolog, viszont többször “nem illik” elsütni.Teszt 3 – Saját testsúly

A teszt megalkotásakor az volt a célunk hogy lássuk a versenyzők gimnasztikai erejét, állóképességét és a mozgások közötti agilitásukat, vagyis hogyan képesek váltani az erőből végrehajtott ismétlésekről a lendületi elemekre úgy, hogy ez különösebb “ügyességet” ne igényeljen.

A férfi versenyzőknél nem is volt gond, viszont a nőknél volt aki fennakadt a rostán és nem sikerült érvényes ismétlést bemutatnia a deficitben végrehajtott erőből kézállásban nyomásból.

Itt három dolgot emelnék ki a programozás tekintetében:

1. A férfi/női deficit nagysága a CrossFit sztenderdeket vette figyelembe, vagyis a férfi magasság kb. 70%-a volt a női.

2. Sajnos nem ismertük a női mezőny minden tagját és ezáltal nehéz is volt úgy tervezni, hogy mindenkinek megfeleljünk. Kérhetnénk elnézést, de nem tesszük, mert a harmadik pont is az hivatott elősegíteni, hogy a versenyzők sikeresen abszolválják a feladatot.

3. Azért lett 8 körös a teszt, mert így volt lehetőségünk arra, hogy az összismétlésszám viszonylag magas legyen, amivel az ebben a tesztben tényleg jó kvalitással rendelkezők a végére megfelelő előnyt szerezhettek, de emellett a gyengébb versenyzőknek is lehetőségük volt arra, hogy haladni tudjanak a gyakorlatokkal, hiszen nem kellett bukásig csinálni sem a kézállásban nyomást, sem a húzódzkodást, sem a pistolt, azaz mielőtt “elfáradtak” volna, már válthattak is lendületből végrehajtott ismétlésre vagy épp az antagonista izmokat munkára fogó gyakorlatra a nyomás-húzás tekintetében.

Teszt 4 – Ügyesség

A skill tesztnél is az volt a célunk, hogy a sok bontás lehetőséget adjon a gyengébb képességű versenyzőknek is arra, hogy be tudják fejezni a feladatsort. Az általunk eredetileg kreált feladat kicsit módosítva lett a logisztika miatt, ám így is olyan összeállítás lett belőle, ami magasabb szintű gimnasztikai kvalitást igényelt a versenyzőktől, míg a már unásig gyakorolt dupla tekerés inkább csak “vállfárasztó” szerepben tündökölt.
Véleményem szerint a nézők számára is látványos gyakorlatokkal tarkított teszt volt, ami elég “cirkuszt” tartalmazott ahhoz, hogy emlékezetes maradjon.

Teszt 5 – Mix

A kevert tesztben több elgondolást is meg akartunk valósítani, ami szerintem sikerült is, ill. tanulságos lehetett egyesek számára.

Az első blokkban az unilaterális terhelés volt a célunk úgy, hogy a gyakorlatok komplexitása révén ne tudjanak túlságosan magas ismétlésszámot elérni a versenyzők, ill. a hangsúly a felsőtesten legyen.

A második blokkban a húzás/nyomás alsótestes terhelése dominált, miközben a keringésre gyakorolt hatás még inkább érvényesült.

Az utolsó blokkra a gyakorlatok tovább egyszerűsödtek, hiszen mezei fekvőtámaszban karhajlítás-nyújtás volt kombinálva egykezes kézisúlyzós szakítással. Nos, itt páran beleszaladtak a fekvőtámasz áldásos hatásaiba.
Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a feladatok “butulása” révén a fáradtsági szint előrehaladtával is egyre növekvő ismétlésszámokat fogunk látni. Ez a ténylegesen jól felkészült versenyzőknél igaz is lett, de a már említett fekete bárány, azaz a Push-up néhány versenyzőnél ledobatta a láncot. Tanulság: Válj az alapok mesterévé és magasabb szinten is jobban fogsz teljesíteni!

A pontozás tekintetében is szerettük volna, hogy ne legyen taktikázás, vagyis minden blokkot próbáljanak a lehető legjobb tudásuk szerint végrehajtani a versenyzők, mert a külön-külön pontok végül eggyé olvadtak az összegzésnél.

Teszt 6 – Teljesítmény

Ádám írt arról, hogy a teszt szigorúan vett értelmezését tekintve jobb lett volna fordítva kiírni a feladatsort, azaz a fej feletti tartásban guggolással kezdeni, majd a dobozra ugrás és végül az echo bike, hiszen úgy érvényesült volna igazán az IF3 teljesítmény teszt leírása, miszeint:

„A felmérés során nem fordulhat elő, hogy a versenyzőt valami akadályozza a teljesítménye tiszta kifejezésében, mondhatjuk a kivitelezés folyamatosságában, mert a cél az, hogy az szerepeljen jól, aki metabolikus bukást kockáztat a jó teljesítményért! Ha itt valamiféle taktikázás megjelenik, akkor az lehet, hogy a programozás hibája (nyilván a megfelelő szintű feladat kell az adott szintű versenyzőknek).”

Talán túlságosan is CF beállítottság van/volt a fejünkben es szerettük volna látni ki mennyire stabil a teszt és az egész verseny végén. Ezzel azonban valóban taktikázási opciót kaptak a versenyzők és benne volt a hibázás lehetősége is, tehát ilyen értelemben nem teljesen volt megfelelő a Power teszt.

Összességében tanultunk az Ádám féle elemzésből es örülök, hogy ilyen részletesen és tényleg használhatóan írta le a gondolatait, mert az ilyenfajta kommunikáció fogja elősegíteni azt, hogy fejlődni tudjunk a jövőben.

A szervezést és lebonyolítást azonban nem érheti szó, hiszen nagyszerű versenyt pörgettek le a hétvégén! Számomra külön öröm volt látni a junior korosztály feltörekvő ifjait és bízom benne, hogy közülük lesznek páran, akik a jövőben nemzetközi szinten is elismerésre méltó eredményeket fognak produkálni! Egy biztos, Kókusszal jövőre is ott leszünk!

Baksza Ádám Versenybeszámolója a Restart Nemzeti Bajnokságról

2022.07.02-03 – Zalaegerszeg

Előzmények, felkészülés:
Egy év telt el az utolsó versenyem óta (OFX – Debrecen 2021), mert a kisfiam születése és más változások miatt azt a döntést hoztam, hogy lemondom a teljes 2021-es őszi versenyszezont. Ezért a versenyrutinból kiesve, a szokottnál izgatottabban vártam az idei év első versenyét, amit ráadásul sok érdekes előzmény is megelőzött.
Mielőtt belekezdek, egy rövid Neffisz-es intermezzo: Kicsit feszült hangulat volt a verseny előtti időszakban az új, korosztályokra vonatkozó szabályok miatt. Mivel azt gondolom, megszületett egy megfelelő rendszer, nem is részletezem a történteket, csupán azt szeretném kiemelni, hogy itt is (mint az életben bárhol), milyen fontos a helyes és alapos kommunikáció. Végül kijelenthető, hogy szerencsére majdnem mindenki eljött, aki számít és egy igen erős, népes mezőny állt a rajthoz.
A zalaegerszegi versenyre eddig még sosem jutottam el, a távolság miatt valahogy mindig a látómezőn kívül maradt. Szerencsére most megtettem és elmondhatom, hogy megérte jönnöm, profi körülmények között teljesíthettük az egész versenyt. Nagyon jó minőségű műfüves pálya, látványos tér a versenyhelyszínen, tágas, 10 férőhelyes, stabil állványrendszer, jó állapotú eszközök. Ezek méltóvá tették a versenyt egy Nemzeti Bajnokság titulusra. Szerencsére a szervezés is megfelelő volt, nem voltak késések, furcsa programváltások és kellemetlen meglepetések. Kiemelném még a szervezés oldaláról a rengeteg, jól és gyorsan dolgozó segítőt, talán ilyen létszámmal nem is találkoztam még versenyen, szóval az egész verseny logisztika remekül elő lett készítve.Teszt1 – Endurance:
Egy változatos, érdekes feladatokat tartalmazó tesztet kaptunk kezdésre. Versenyen nem találkoztam még ölben dupla tárcsa cipeléssel, ez mindenképp meglepetéseket tartogatott. A feladat hossza megfelelő volt állóképességi tesztnek, bár a terhelés a feladat közben eléggé ingadozott, mert a húzások, cipelések során az egekbe szaladt a pulzus. Az endurance feladatsornál a megfelelő „pace”, vagy épp pulzus tartása nagyon fontos. Ebben a feladatban ez nem volt tartható (hacsak nem valaki
strongman, nem crossfites). A tárcsa cipelés elem szerintem kissé kakukktojás volt az állóképességi tesztben, annak ellenére, hogy élveztem a feladat végrehajtásakor. Ezt a kivitelezés igazolta be, mert nem az lett a jó taktika, hogy egyenletes tempóban teljesítse a versenyző a kb. 24 percet, hanem az, hogy tartalékoljon a cipelésre erőt. Próbáltam ezt tenni én is, így kipihenten, egy visszafogott evezés
után tudtam felkapni a tárcsákat és futni velük. Ezzel a kis taktikai húzással sikerült egy olyan előnyt szereznem, amit igyekeztem a célig megőrizni, csak arra ügyelve, hogy mindig legyen meg egy kis távolság az üldözőkhöz képest.
Sajnos meg kell említeni egy kellemetlenséget is ennél a feladatnál, két versenyző is a sporteszköz meghibásodása miatt hátrányt szenvedett el. Mindig nagyon bosszantó, ha az ember saját hibáján kívül kerül hátrányba. A szervezők ezt kompenzálták utólag az időeredményben, ám az sosem oldja meg a problémát teljesen, és mindig ott marad a „mi lett volna, ha?” kérdés.


Teszt2 – Strength:
Nagyon nehéz volt a következő feladat, az időzítésből adódóan. Senkinek nem okoz fejtörést egy 6 fogásos súlyemelést megcsinálni, de ez a folyamatos, 90mp-enkénti formátum rettenetesen megnehezítette a felépítést. A teszt során 6 darab 90 perces blokkban kellett 1-1 kísérlettel végrehajtani összesen 3 szakítást és 3 felvétel+lökést. Emiatt szó szerint semmi idő nem volt arra, hogy a két mozdulatsor között rákészülhessek a másik mozgásformára (sőt, tiltva is volt). Nekem mindig
nehézség a két mozdulat közötti váltás, valahogy nem érzem a szakítás után a felvételkor a rúd pályáját. Ami rosszabb, hogy „visszafelé” még nehezebben megy a dolog, tehát felvétel után még kevésbé megy a szakítás. Ezért tudtam, hogy nem fogok tudni nagy súlyon bemelegíteni a felvétel+lökésre, mert akkor sikertelen lesz a szakításom. Így azonos súlyon melegítettem fel a két mozgásformára, és az
aggodalmam azzal csökkentettem, hogy ezzel az egy feladattal nem lehet megnyerni a versenyt, de elbukni igen! Ezért a taktikám inkább volt óvatos, mint bevállalós, de most ez volt a helyes döntés. Utólag is így ítélem meg, mert hiába tudtam volna nagyobb max súlyokat elérni, ha esetleg lett volna egy rontásom, biztos, hogy fejben teljesen szétcsúsztam volna az idő rövidsége miatt. És bár jó
eredménnyel zártam, és nem is történtsenkivel baj, azt gondolom hogy ez egy veszélyesen kiírt feladat volt, mert nem szabad egy sportolónak soha végrehajtania úgy maxolást, hogy arra nincs bemelegítve, rákészülve, és fejben csak és kizárólag oda koncentrálva. De lehet, azért mondom, mert már túl masters vagyok. Ennél a tesztnél kell megemlítenem egy szervezéssel kapcsolatos gyenge pontot, méghozzá a feladat pontozását. Nem korrekt az, hogy nincs részletesen definiálva a feladat előtt a pontozási metódus, és a futamok befejezése után még 2 alkalommal is történik módosítás a számítási módszeren. Ez sokakat érinthetett negatívan. Szántó Sanyi írt erről utólag a versenyzőknek, tisztességesen megmagyarázva és elnézést kérve, ami nagyon korrekt volt. Tudjuk, hogy a rengeteg meló mellett becsúsznak ilyen hibák, de a verseny kimenetelére ilyen nagy hatással lévő dologgal nem szabadna variálni.


Teszt3 – Bodyweight:
Ebben a feladatban szerintem jól sikerült megtalálni a feladat lényegét és a nehézség is megfelelően lett beállítva (a bekezdés végén kitérek külön a női futamra). Tetszett az azonos mozgástípus eltérő végrehajtása egymás után (strict hspu – hspu; strict pullup – c2b), kicsit meg is törte a feladatot, de mégis azért lehetett szépen haladni vele. További pozitívumnak éltem meg, hogy a végrehajtásnak volt egy jó ritmusa, és időre tudtam végrehajtani a köröket, az edzésemen meghatározott tempó alapján. Ennél a feladatnál megmutatkozott a kisebb, ügyesebb, mozgékonyabb versenyzők erőssége, ők domináltak itt, ami várható is volt. Ezért nem volt célom a győzelem, csak az, hogy valahol az elsők
között végezzek. Az elért negyedik helyemmel nagyon elégedett voltam, hisz így én lettem az első „nehézsúlyú” atléta. És akkor a női feladat… Talán a tyúk vagy a tojás dilemmáját fejtegetem, és teljesen filozófiai lesz ez az egész rész, de kell ezzel a ponttal foglalkozni a szövetség részéről! Szóval, hogyan kell írni feladatot egy
Nemzeti bajnokságra? Mindenki tudja megcsinálni a feladatokat? Csak a legjobbak tudják megcsinálni? Olyan legyen a feladat, mint mondjuk egy német, dán nemzeti versenyen, vagy vegyük figyelembe a mi mezőnyünk képességeit? Nem tudok jó választ, de a mostani helyzet elszomorító volt. Mert az nem jó versenyfeladat, ahol a top5 versenyző fele nem hajt végre érvényes ismétlést. Ezzel még inkább
elvesszük a most versenyzők kedvét, sőt, azoknak is, akik még csak versenyzésen gondolkodnak. De az sem helyes, hogy teljesen leskálázzuk a feladatokat, hogy mindenki meg tudja csinálni, mert akkor nem azt mérjük fel, amit akarunk, illetve, akkor soha nem fogja megtanulni a középmezőny a nehezebb feladatok végrehajtását, hisz „úgysem lesz a versenyen”. Talán az lehetett volna egy megoldás erre a feladatra, hogy a nőknél a deficit strict munkát csak a végén kellett volna végrehajtani (pl. utolsó 3 körben), így a korábbi körök alatt szeparált volna az addigi munkavégzés, és nem úgy távoznak a versenyzők, hogy az eredménytáblán DNF felirat szerepel.


Teszt4 – Skill:
Nagyon erősen hasonlított a 3-as és a 4-es feladat jellege egymásra, ami az eredményekben is tökéletesen megmutatkozott. Biztos szerepet játszott ebben az, hogy ha tovább nehezítik a „skill” részt, akkor a kevésbé rutinos versenyzők nem tudják majd teljesíteni (pl. csak egyben érvényes a hsw, vagy meg is kell fordulni, vagy 1 str RMU-val kell kezdeni, stb..). Így nem lett igazi ügyesség felmérő ez
a feladat, de mint egy crossfit wod, nagyon jó volt. Az egész végrehajtást élveztem, próbáltam a megszokott, higgadt módon kezdeni, hogy egy tempóval tudjak dolgozni és ne nyúljanak el a pihenők. Ebben a feladatban is a nehézsúlyúak csatájában elöl végeztem, így megint kihoztam a maximumot magamból.

Teszt5 – Mix:
Először mikor elolvastam a kihirdetés után a Mix tesztet, nagyon izgalmasnak tűnt, gondoltam, hogy jó kis pörgős lesz, lehet darálni. Aztán mikor elpróbáltam, rájöttem, hogy ez brutális. Akkor is tetszett, de a pihenők olyan rövidek voltak, hogy ez igazából egy 15 perc AMRAP feladat volt, nem pedig 3 önálló sprint. Az 5 perces párok passzoltak egymáshoz, és talán az is kijelenthető, hogy a feladat könnyült,
ahogy a blokkok követték egymást, így a felépítése jól átgondolt volt. A végrehajtást nagyon megnehezítette az ekkora már tűzforró gumi, az égető déli nap, ilyen körülmények között igazi emberpróba volt ez a teszt számomra. Ez az eredményemen is megérződött, ez volt az egyetlen teszt a verseny alatt, amelyiknél az edzésen elpróbált eredményem erősebb volt, mint amit a versenyen
teljesítettem. Az oka a melegen túl a fáradtság volt, másfél nap versenyzés után már jelentősen romlott a teljesítmény. Épp ezért volt számomra meglepetés, hogy milyen kiemelkedő eredmények is születtek ebben a feladatban, páran nagyon összekapták magukat erre a tesztre.


Teszt6 – Power:
A kedvenc tesztjeim ezek, nehéz megfogalmazni az okát. Azt tudom, minden power teszt előtt szó szerint félek. Tudom, hogy a határomon kell teljesíteni, és bárhogy hajtom végre a feladatot, két dolog biztos. Egy, hogy nagyon elfáradtok; kettő, hogy mindig azt mondom, ezt lehetett volna jobban, gyorsabban. Utólag ez erre a feladatra is megállta a helyét. Volt azonban egy kis bökkenő, hogy a
feladat kiírás nem felelt meg teljesítmény teszt lényegének. „A felmérés során nem fordulhat elő, hogy a versenyzőt valami akadályozza a teljesítménye tiszta
kifejezésében, mondhatjuk a kivitelezés folyamatosságában, mert a cél az, hogy az szerepeljen jól, aki metabolikus bukást kockáztat a jó teljesítményért! Ha itt valamiféle taktikázás megjelenik, akkor az lehet, hogy a programozás hibája (nyilván a megfelelő szintű feladat kell az adott szintű versenyzőknek).” Részlet a szövetség honlapján található Teljesítmény teszt leírásából. Mivel a feladatban első helyezést értem el, úgy érzem, jogomban áll feltételezni, hogy megfelelő szinten álltam versenyzőként a feladat teljesítéséhez. Mégis, a kivitelezésem legfontosabb része volt a taktikázás. Pontosan tudtam, hogy amennyiben nagyon meghajtom az első két részt, nem tudom időben, és hiba nélkül elkezdeni a végső OHS-eket. Sőt, még a beülve szakítást sem mertem bevállalni, mert benne volt egy 10-20% esély, hogy elrontom, amivel viszont nagyon értékes másodperceket buktam volna. Így taktikusan, a biztosra mentem, és egy gyors felvétel + lökés kezdés után vágtam bele az OHS-be. Ezért azt gondolom, ezzel a feladatkiírással épp a teljesítmény feladat lényegét vették el, a csináld amíg bírod elvet. Nagyon egyszerű módon javaslom is az iF3 helyes feladatot: ugyanez, visszafelé. Ott nincs gondolkodás, mert a feladat „könnyül”, azaz a sportoló erejének bukásával a végrehajtása bár lassul, de mégis folyamatosan előre halad, nincs benne törés. És félreértés ne essék,
a feladat magában nagyon jó volt, élveztem, látványos volt, szoros volt. Egy sima CF versenyek teljesen oké, hisz volt is ilyen, bar muscle up-pal az egyik sanctionals-on, méghozzá idén. Dicséret illeti viszont a szervezést, időben és helyesen reagáltak a feladat végrehajtásának módosításával, és elvették a burpee részt, a tűzforró gumik sérülésveszélye miatt.Összegzés:
Egy látványos, jól szervezett versenyt tudhatunk magunk mögött, amin nagyon jól éreztem magam. Újra a régi versenyzői közösségben lehettem, ami fel is töltött engem. Az egész lebonyolítás méltó volt egy Nemzeti Bajnokságra, a helyszín, szervezés, résztvevők, díjazás tekintetében egyaránt. A tájékoztatás is folyamatos és alapos volt, a futamok eredményei mindig gyorsan feldolgozásra kerültek.
Ezekből látszott, hogy rengeteg munkát fektettek a verseny szervezésébe, és abba, hogy ez a két nap gördülékenyen, sikeresen menjen végig. Külön szeretném kiemelni, hogy a bírói munkával az egész verseny alatt elégedett voltam, és őszinte
elismerésem nekik, ahogy ebben a hatalmas hőségben egész nap állták a sarat. Nekünk versenyzőknek csak 3 x 20 percre kellett egy nap kimenni a platformra, ők viszont a fél napot ott töltötték, és így is minőségi munkát végeztek.
Remélem, várható még idénre hasonló nagyságrendű magyar verseny, mert jelenleg sajnos elég szegényes a versenynaptár, ha például egy 2019-es évivel vetjük össze. A sport fejlődéséhez, a versenyzői létszám növeléséhez és a versenyzői színvonal emeléséhez ez nagyon fontos lenne.

Interjú Kovács Lacee CrossFit Regionális Európa Bajnok és Games Atlétánkkal

2013 Regionális bajnoki cím, majd első magyar sportolóként részvétel a CrossFit Games-n, hogy emlékszel vissza erre az időszakra?

Őrült sokat edzettem akkoriban, hiszen a 2012-es Regionálison egy hellyel lecsúsztam a Games kvótáról az összetett 4. helyezésemmel. Valószínűnek tartom, hogy ez a kudarc vezetett odáig, hogy a következő évben sikerült megnyernem az európai döntőt, hiszen pár nap önsajnálat után 200%-kal vetettem bele magam a munkába, ami meg is hozta a gyümölcsét. A Regionálison szerzett aranyérem számomra többet ért, mint maga a Games részvétel. Vegyes érzelmek kavarognak bennem azóta is a végső döntőben mutatott teljesítményemmel kapcsolatban, de az biztos, hogy ha a sérülések nem hátráltattak volna a következő 2-3 évben,
akkor jobb eredményre is képes lehettem volna. Ez azonban nem tudott felszínre kerülni és a hajó szép csendben elúszott. Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam ott is megmutatni azt, amire valóban képes voltam abban az időszakban!

Közel kilenc év telt el azóta, hogy alakult az életed, mivel foglalkozol?

A 2016-os Open előtt “akasztottam szögre a versenygúnyám”, majd ezt követően több versenyzővel is közös munkába kezdtünk, tehát az edzői oldalról próbáltam segíteni azokat a sportolókat, akik szerettek volna magasabb szintre jutni a CrossFit-ben. Számos külföldi – főleg olasz, spanyol, francia – atléta egészen a Regionális top 10-ig tudta verekedni magát a munkánk során, amely online programozásban és közös edzőtáborokban valósult meg. Magyarországról
Gergely Jani bácsi Masters Games kvótát szerzett, külföldi Masters versenyzőim pedig Games ezüstöt és 6. helyet hoztak a madisoni döntőben. Ezen időszak alatt számos nemzetközi és hazai szemináriumot, edzőtábort vezényeltem le olyan
célzattal, hogy a lehető leghatékonyabban tudjanak dolgozni a versenyzőjelöltek és a hobbi CrossFit sportolók. Emellett a családommal bejártam a fél világot és sikerült eljutnom néhány olyan helyre is, amiről gyerekként is álmodoztam. Nagyszerű volt látni azt a sokszínűséget, ahogy más országokban, földrészeken élnek az emberek és örülök, hogy ezt a gyerekeink is megtapasztalhatták, hiszen ezen élmények biztosan jellemformáló erővel is bírtak számukra. Szép időszak volt, de aztán jött a Covid-19… Az elmúlt 2.5 évben a saját edzőtermemben, a ceglédi Beast and Barbell Gym-ben edzősködtem. Ide átlagemberek járnak, akik szeretnének tenni az egészségükért, fittségükért. Nagyon büszke vagyok az általuk mutatott alázatosságra, amely legtöbbjüknél számtalan leadott kilóban, sok-sok kg felépített izomban, növekedő erőben és állóképességben mutatkozik meg, miközben szívüket-lelküket kiteszik a “kedvemért”. Más világ, mint mikor minden hétvégén másik országban dolgoztam és versenyzők mozogtak a kezeim alatt, de ezt is élvezem és nem mellékes, hogy itthon vagyok, azaz a családomat bármikor láthatom. Sokat foglalkozom a jövőnk tervezésével, amit jelen pillanatban többféleképp is el tudok képzelni, de ezek 5-10 éves távlatban adják majd magukat. Sok mindenre sajnos nem lesz ráhatásom, így aztán meglátjuk mit dob a gép.

Egy korábbi Veled készült interjúban azt mondtad: a minőségi munka mindig többet fog érni, mint a mennyiségi, edzőként ezt a szemléletet képviseled?

Az ember idővel tanul a saját hibáiból. Ezalól én sem vagyok kivétel és sok mindent teljesen másképp csinálnék ma, mint 8-10 évvel ezelőtt. Akkoriban hatalmas szívem volt nagy monotonitás türéssel. Ma inkább az eszem használom és próbálom hasznosítani az eltelt évtized alatt szerzett tudást, amit a számtalan oktatáson, képzésen, online anyagok átrágása és könyvek olvasása során szereztem. Az biztos, hogy a jól tervezett és kivitelezett edzések hosszan és jól terhelhető sportolót építenek, aki képes lehet magasabb szintre jutni.

Ha jól tudom fiadat Kókuszt már 4 éves kora óta fejleszted, mesélnél erről a közös utatokról?

Eszméletlenül erős kapocs van közöttünk, ami a sportnak is köszönhető, hiszen heti 4-6 alkalommal együtt dolgozunk a teremben, amely olykor szórakoztató, máskor verejtékes, majd bosszantó, aztán vicces, utána nevelő jellegű és a végén ölelésekben végződő. Nem könnyű egyszerre Apának és Edzőnek lenni. Sokszor lelkiismeretfurdalásom van Apaként azért, amit Edzőként csináltam, de mindig meg tudjuk beszélni a sérelmeinket és amikor odakerül a sor, hogy meg kell mutatnia mit tud, akkor általában örömteli mosollyal fejezi be a versenyt, megmérettetést,
iskolai számonkérést, hiszen az elvégzett munka eredményekben tükröződik és a sikert ugye mindenki szereti. Az edzéseit mindig próbáltam színesíteni azzal, hogy minden nap teljesen mást csinált velem vagy épp az úszóedzőjével, így nehéz lett volna ráunni a dologra. Most 10 éves és lassan kezdünk belefolyni a specializált CrossFit, IF3 jellegű edzésekbe, ami kevesebb játékot tartalmaz, de
nagyon jó a monotonitás tűrő képessége, ami fontos, hiszen rengeteg gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy a mozgásának hatékonysága a megfelelő technikai kivitelezés révén magas szinten legyen később. A keringési rendszere is kiváló, amit ténylegesen több ezer kilométer kerékpározással, evezéssel, futással, úszással építettünk fel az elmúlt 6 év során. Én is kíváncsi vagyok rá, hogy mit hoz a jövő vele kapcsolatban, de nem ragaszkodom ahhoz, hogy élsportoló legyen belőle, hiszen nagyon “zsivány” kölyök, amit a normál életben nevezzünk csak talpraesettnek, így aztán biztos vagyok benne, hogy a tanulás révén is bármire képes lehet.

Amikor a fiaddal a jövőbeli sportkarrierjét tervezitek, mik azok a legfontosabb elvek, tanácsok, amiket mondasz neki?

A már említett minőségi gyakorlat végrehajtást fontosnak tartom, amely elsősorban a sérülések megelőzését célozzák. Ez akkor is fontos, ha nem lesz belőle élsportoló.
Reális célokat tűzünk ki, amely jelen pillanatban azért fontos, hogy sikerélményt szerezzen és lássa az egész “értelmét”. Ugye 6 éve edz, de hivatalosan csak 3 év múlva indulhat IF3 versenyen, ill. 4 év múlva CF megmérettetésen. Sokat beszélek neki a légzés szerepéről, ami a jobb teljesítményt tudja támogatni, amennyiben az
megfelelően kivitelezett az edzések során (is). Én magamat jó versenyzőnek tartom, ami nem arra vonatkozik, hogy aranyérmeket halmoztam fel ez inkább a hozadéka volt- , hanem arra, hogy jól kezeltem a versenyszituációkat és sokszor
jöttem ki győztesen olyan csatákból, ami inkább fejben dőlt el, mint a fizikai kvalitások aktuális milyenségén. Próbálom neki is átadni azt a mentalitást, hogy versenyen csak Ő van, meg az, amit taktikaként megbeszéltünk és tartsa magát ahhoz, hiszen ismerem a képességeit és legtöbbször pontos becslést teszek arról, hogy egy-egy feladatban mire lesz képes.

Mit jelentett sportolóként számodra az Olimpiai részvétel, az Olimpiai eszme?

14 évet judoztam. Akkoriban az olimpiai részvétel volt az egyik célom, de időközben rátaláltam a CrossFit-re, ami egyik fő oka volt a cselgáncs befejezésének. Mikor először hallottam arról, hogy a funkcionális fitnesz olimpiai sportággá válhat az IF3 szervezet révén, azonnal felvillanyozott és arra gondoltam, hogy eszméletlen klassz lenne, ha Kókuszból olimpikon válhatna, amennyiben minden klappol az odavezető úton. Szerencsére több olyan sportoló barátom van, aki olimpiai résztvevő, sőt érmes, ill. bajnok lett az elmúlt Olimpiai Játékok során. Hihetetlen érzelmeket váltott ki belőlem, amikor a közvetítések során láttam őket győzni vagy épp emelt fővel veszíteni. Gyerekkori álmaikat váltották valóra, amit brutális mennyiségű edzésmunka, sok-sok sérülés, elveszített tétmérkőzés előzött meg, ám egyikük sem adta fel és addig mentek, míg törekvéseiket siker koronázta. Több olimpiai érmet is volt szerencsém a kezemben tartani. Ezen érmeknek van egyfajta kisugárzása, amit nem igazán tudok szavakba önteni. Egy átlagember számára csak egy fémdarab, de olyasvalakinek, aki tényleg tisztában van vele, hogy mennyi minden kell egy ilyen medál megszerzéséhez, az tudja csak igazán értékelni és átérezni ezt a megmagyarázhatatlan légkört, amit ezek átadnak. A CrossFit világában valahogy sosem éreztem ezt a “varázst”, pedig aki ott volt velem a kezdetektől, az tudhatja, hogy számomra tényleg nem létezett más, mint a CF és a CF plusz egy kis CF.

Milyen segítséged, támogatóid voltak sportolóként a céljaid megvalósításában?

Leginkább magamra számíthattam, de ez azért nem fedi teljesen a valóságot. Olyan szponzori támogatások, mint a mai élmezőnynek vannak, az én időmben nem léteztek, legalábbis Európában nem. Két hazai top táplálékkiegészítő cég is támogatott termékekkel és anyagi értelemben is, de megélni ebből nem tudtam volna. Ugyanúgy dolgoztam ,mint manapság, csak mellette 2-3 edzést is elvégeztem naponta. Szerencsére voltak olyanok, akik pl. a Games-re történő kijutásomhoz hozzájárultak valamelyest, de az egyéb versenyekre történő utazás és
járulékos költségek legtöbbször a saját zsebem terhelték. Az edzéseimet magam terveztem, amely a már említett hibák ellenére a versenyeken legtöbbször érmekben tükröződött vissza. Ma biztosan minden sokkal egyszerűbb lenne és ha esetleg Kókusz olyan szintre kerülne, hogy nemzetközi versenyeken indulhatna, akkor bízom benne, hogy nem ütköznénk olyan akadályokba, mint én 2011-2016 között.

Van rálátásod 2022-ben a magyar CF és Funkcionális Fitnesz sportágakra, az abban részt vevő sportolókra és az elért eredményeikre?

Nagyrészt követtem a hazai eseményket, ill. a nemzetközi versenyek eredményeit is figyelemmel szoktam kísérni. Sajnos Horváth Laurán és Varga Mirán kívül nem látok olyan potenciális sportolót, aki nemzetközi szintet ütne meg a magasabb oldalról. Ők ketten kiemelkedően jók a maguk korosztályában, de számomra szomorú, hogy az elmúlt években nem tudott “kifejlődni” más olyan sportoló – Horváth Kristófon kívül -, aki legalább az egykori Regionális szintet hozná.

A Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokság egyik programozója vagy, hogy talált meg ez a feladat, mit jelent számodra ez a feladat és mik voltak a fő elvek, ami alapján megterveztétek a teszteket?

Gáspár László, a NEFFISZ elnöke keresett fel minket Kajdi Róberttel együtt, hogy mit szólnánk, ha közösen programoznánk a 2022-es OB-t. Örömmel vállaltuk a feladatot és úgy érzem, hogy a magyar mezőny kvalitásaihoz mérten erős, de nem lehetetlen küldetést raktunk össze, amely tartalmazza mindazokat az elemeket, amit az egyes tesztek megkövetelnek. A korosztályos skálázást is sikerült szépen összerakni, de tudtommal a nevezők végleges listáját látva ezek még módosulhatnak, mert az a szövetség célja, hogy minél több ember kedvet kapjon a versenyzéshez, különösen a junior korcsoport, akik a sport jövőjét testesítik meg. Biztos vagyok benne, hogy ezt is lehetett volna jobban csinálni, de reményeink szerint nem okozunk csalódást a versenyzőknek és jó élménnyel távoznak majd Zalaegerszegről!

Az életed jelenlegi szakaszában elégedett vagy azzal, ahol tartasz és milyen terveid vannak a következő években?

Mindig is voltak és jelenleg is vannak céljaim, amiket szeretnék elérni. Mint a riport elején említettem, több verziót is el tudok képzelni a jövőnket illetően, amikhez különböző csillagállások kellenek, így más-más végkifejlet várható. Magam is kíváncsian várom merre kanyarodik majd a folyó, amiben evezünk, de addig is a holnapi feladatok elvégzésére fókuszálok igazán, ami lépésről lépésre közelebb visz a tervek valamelyikéhez. Egy biztos, a családommal szeretnék sok időt tölteni és élményeket szerezni, amire mindannyiunk szívesen emlékszik vissza a
későbbiekben!

KÖSZÖNJÜK Laci, hogy válaszoltál kérdéseinkre, sok sikert kívánunk Neked a jövőben, és bízunk az együttműködésedben valamint a sikeresés közös szakmai munkában!

Részletes tájékoztatás a 2022-es Restart Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság versenykiírásával kapcsolatban

A 2022-es Restart Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság versenykiírásával kapcsolatban előfordult félreértések tisztázása, valamint a felmerült kérdések megválaszolása érdekében a NEFFISZ elnöksége az alábbi tájékoztatást adja:

A Szövetség a 2022-es évben egy verseny keretében rendezi meg az ifjúsági, a felnőtt és a masters korosztályok Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokságát, valamint minden korosztály világbajnoki kvótáit is ebben a keretrendszerben lehet majd elnyerni. 

Az elnökség úgy döntött, hogy az összevont kategóriák (Női: 21-29+M1, FFi: 21-29+M1+M2) győztesei az Abszolút Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnoki címet, a 2-3 helyezettekkel egyetemben a Felnőtt Világbajnoki kvótákat és az 1-3 helyezetteknek felajánlott pénzdíjat is elnyerik, míg a korosztályos besorolás lehetővé teszi, hogy a Korosztályos (junior és masters) Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnoki cím és a 2-3 helyezések megnyerésével az adott korosztályokban a Junior és Masters Világbajnokságra szóló kvótákat is a valós erősorrend alapján a legjobb sportolók szerezzék meg.

Ennek értelmében a 2022-es Restart Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokságon az elsődleges és magasabb rendű Abszolút Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnoki címek kiosztása mellett, az alábbi korosztályos kategóriákban fogunk Korosztályos Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokokat avatni:

13-14

15-16

17-18

19-20

21-29 

30-34

35-39

40-44

45-49

50-54

55-59

60-64

A Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokság abszolút és korosztályonkénti bajnokai a “Nemzeti Funkcionális Fitnesz Abszolút Bajnok” és a „Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnok” titulust egy évig, vagy a következő évi Nemzeti Bajnokság időpontjáig viselhetik.

A Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokság első napjának futambeosztását (férfi 21-39, női 21-34 korosztályban) az összesített nevezési lista erősorrendje alapján (előző évek VB-NB helyezéseit figyelembe véve), a második napon pedig az első nap összesített ranglista-állás alapján határozzuk meg. 

Bízunk benne, hogy a fenti részletes tájékoztatás minden sportolónak, akinek a Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnokságon való részvétel számít, szeretné az egyesületét képviselni és az ország legjobb versenyzőivel megméretni magát, segít meghozni a döntést a részvételével kapcsolatban. 

Bármilyen a Nemzeti Funkcionális Fitnesz Bajnoksággal kapcsolatban felmerülő kérdéssel forduljatok hozzánk bizalommal.

NEFFISZ Elnökség

Kiemelt sportolók meghívása a NEFFISZ 2022-es Restart Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokságára

A NEFFISZ elnökségének 2022/004 határozata alapján az IF3 Felnőtt és Junior valamint Masters Világbajnokságon elért kiváló (legjobb 10-ben rangsorolt) eredményeket elért sportolók meghívást kaptak a 2022-es Restart Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokságra.

Kiemelt versenyzőink:

  • Szakolczai Fédra
  • Kovács Adrián
  • Varga Mira
  • Nagy Dénes
  • Nyíri László
  • Nagy Ancsa
  • Németh Gabriella
  • Kuti Ádám
  • Fürdős Gergő

A sportolók felkészüléséhez a legjobbakat kívánva köszönjük, hogy kitartó és alázatos munkájukkal, valamint nagyszerű sportteljesítményükkel hozzájárulnak a magyar funkcionális fitnesz sportág sikereihez!

Információk a 2022. évi RESTART Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokságról

2022. évi RESTART Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság 🇭🇺

🟥A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség 2022. évben a Nemzeti Bajnokság (továbbiakban NB.) keretében osztja ki az ifjúsági, felnőtt és masters korosztályos világbajnoki kvótákat, melyeket a Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség (IF3) biztosít számára.

⬜️A tisztújítást követően, az elnökség határozatokat hozott az NB.-vel kapcsolatos témákban, melyek az alábbiak:

1. A kvóták odaítélésének rendszere és pontos menete.
2. Nevezés kiterjesztése.
3. NB. versenyprogram közzététele.

🟩Az NB. lebonyolítása, és a kvóták elnyerése szempontjából fontos információk:

▪️A felnőtt férfi, és az azt követő M1(30-34) és
M2(35-39) korosztályok számára a feladatok, súlyok, és így a rangsorolás is egységes rendszerben és tabellán fog működni.
Ez azt jelenti, hogy az ezekbe a kategóriákba tartozó indulók mind részt vesznek a felnőtt világbajnokság kvótáiért folytatott küzdelemben.
Ugyanakkor az életkori besorolás szerinti rangsorolás is érvényben marad. Tehát indulni mindenki a korsztályában indul, azonban a feladatok egységesek lesznek és a rangsorolásnál ennek a három kategóriának egy abszolút ranglistát biztosítunk a felnőtt VB kvótaszerzés eldöntése végett.

▪️A felnőtt női, és az azt követő M1(30-34) számára szintén a fenti pontban taglalt verseny lebonyolítási és kiválasztási folyamat érvényes, illetve a kvóták kiosztása is e szerint történik.

▪️A kvóták minden további korosztályban az adott életkori korcsoportba tartozó sportolók között kerülnek az NB. helyezések alapján kiosztásra.

▪️A világbajnoki kvótát szerző versenyzőkkel való egyeztetés után, az elnökségnek saját hatáskörében eljárva, szakmai és a sportág érdekét szolgáló körülményekre figyelemmel dönt majd a VB részvételi jog személyre szóló odaítéléséről.

▪️A Nemzeti Bajnokságok korosztályonkénti bajnokai a “Nemzeti Bajnok” titulust egy évig, vagy a következő évi NB. időpontjáig viselheti.

▪️A nevezési határidőt KITRJESZTJÜK június 5. (06.05. vasárnap) éjfélig.

Regisztráció:https://docs.google.com/…/10anT6BbL9CxxP…/viewform…

▪️ A Nemzeti Bajnokság hivatalos programját
június 19.-én tesszük közzé kommunikációs
csatornáinkon.

A 2022-es év rendes és egyben tisztújító közgyűlése

Május. 22.-én a Neffisz megtartotta éves rendes és egyben tisztújító közgyűlését. A minden szempontból sikeres és határozatképes eseményen a tagszervezetek 2/3-a képviselte szervezetét.

A 2021-es év értékelésé és eredményeinek bemutatása után, a közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2021-es év beszámolóját és a 2022-es költségvetés tervezetét. A sikeresen lezajlott tisztújítás keretében új elnököt választott a közgyűlés a Szövetség élére Gáspár László személyében. A mai közgyűléstől a Szövetség 7 fős elnöksége 3 vezető tisztségviselővel működik tovább, az újonnan kijelölt alelnöki pozícióra a közgyűlés Patakfalvi-Vígh Dánielt választotta. Szántó Sándor és Hutterer Zsófia a 2 betöltendő elnökségi pozícióra kapott támogatást a tagszervezetektől az elkövetkező időszakra.

Az immáron teljes létszámú elnökség megújult erővel veti bele magát az előtte álló rengeteg feladatba (bizottsági munkák, nemzeti bajnokság, EB, VB-k, szakszövetséggé válás folyamatának elindítása). Az újonnan megválasztott elnöknek alelnöknek és elnökségi tagoknak gratulálunk, a jövőbeni munkájukhoz sok sikert kívánunk!

Hálásan köszönjük tagszervezeteinknek, hogy vasárnapjukat beáldozva, értékes hozzászólásaikkal, ötleteikkel és meglátásaikkal valamint áldozatos egyesületi és szakmai munkájukkal hozzájárulnak a hazai funkcionális fitnesz sportág fejlődéséhez.