Radnai Tamás lemondása

Legnagyobb sajnálatunkra a svédországi Felnőtt és Utánpótlás Funkcionális Fitnesz Világbajnokság után a Sportszövetségünk elnöke lemondott az elnöki tisztségéről valamint elnökségi tagságáról, további sikeres munkát kívánva a Szövetségünk működéséhez.

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség elnöksége 2021. Január hónapjában fog javaslatot tenni a sportszervezeti tagoknak az elnökség jövőbeni összetételével kapcsolatban. Ezt követően egészen az éves rendes / tisztújító közgyűlés meghirdetett időpontjáig minden tagszervezetnek lehetősége lesz saját javaslatot tenni, mind az elnökség összetételét, mind az új elnökségi tag/tagok személyét illetően, melyet írásban kell megküldeni a jelölő bizottság részére. Az elnökség összetételéről, az elnök és az elnökségben feladatot vállaló elnökségi tagok személyéről a közgyűlés egyszerű többséggel dönt.

Radnai Tamás szaktekintélyét, sokéves tapasztalatát és munkasságát hiányolni fogjuk a jövőben, ám a Szövetség továbbra is szabályosan és akadálytalanul működik a rendes -és egyben tisztújító- közgyűlés időpontjáig.

A Szövetég hivatalos képviseletét a közgyűlésig Matis Zsófia Alelnök látja el. Tamásnak köszönjük az eddigi kitartó munkáját, amelyet a NEFFISZ megalakulása óta, mint alapító tag és szövetségi elnök energiát nem sajnálva töretlenül végzett a sportunk elkötelezett szakembereként.

Szeretnénk ezúton is további szakmai sikereket kívánni neki és reméljük, hogy javaslataival, meglátásival segíteni fogja munkánkat, hiszen tudásával kiemelkedően hozzá tud járulni szeretett sportunk a Funkcionális Fitnesz további fejlődéséhez.

Sportbaráti Üdvözlettel,

Neffisz Elnöksége.

2022.01.03. Budapest

BESZÁMOLÓ IF3 MASTERS VB 2021  

A Magyar Funkcionális Fitnesz Masters csapat kilenc versenyzővel képviselte Magyarországot Egyiptomban az IF3 Masters Világbajnokságon. Első alkalom volt, hogy magyar Masters sportolók részt vettek egy ilyen hivatalos szövetség által szervezett nemzetközi versenyen. A NEFFISZ által szervezett Nemzeti Bajnokságon elért helyezések alapján lehetett bekerülni az utazó csapatba. Egy hölgy és nyolc férfiversenyző kvalifikálta magát a VB-re. Mindannyian nagy várakozással és motivációval indultunk el. Büszkeség, izgatottság volt bennünk, hogy hazánkat képviselhetjük egy világversenyen. A kiutazásunk zökkenő mentes volt, de a hotelben a becsekkolásnál már szembesülhettünk az első problémákkal, amik a későbbiekben sajnos folyamatosan jöttek sorban. Az első napon egy átmozgató edzést tartottunk, majd délután az országok bevonulásán és a feladatokkal kapcsolatos tájékoztatón vettünk részt. A magyar zászló alatt kilenc boldog magyar versenyző vonult a tenisz stadionba, ahol minden ország képviselte magát a megnyitó ünnepségen. Az első versenynapon két tesztet kellett megcsinálni a versenyzőknek:

 • Endurance: 300m úszás és 6 km futás
 • Mixed: bar f. burpee-h.snatch 30-20-10x-wb-h.clean 10-20-30x

A verseny egy hatalmas sportkomplexumban rendezték meg, ahol szinte minden labdajáték pályája, fedett sportcsarnok-uszoda és még számos sportolási lehetőség is adott volt. A hőmérséklet kellemes 25-28 C. Kezdésnek az egész mezőnynek nagyon kemény kihívást jelentett ez a két teszt. A kezdési időpontok elcsúsztatása és a két teszt sorrendjének felcserélése miatt sajnos nem volt mindig lehetőség egymás biztatására. A második nap mindenkit még nehezebb feladat elé állított, hiszen négy teszt várt ránk. Sorban jöttek a feladatok, többszöri bemelegítés, teljesítés, regenerálás, energiapótlás és persze szurkolás egymásnak. Nézzük a teszteket:

 • Strenght: súlyemelő komplex emelkedő súlyokkal Clean-F.squat-Stoh
 • Bodyweigth: Pull ups-Hspu 21-15-9x-T2b-h.r.push ups 9-15-21x
 • Skill: 4 rounds (3 min work-1 min off) rop climb 3x-pistols 10x-max Ohs  
 • Power: Thrusters 21x-F.r.w. Lunge 15m-Stoh 9x

Mindannyian minden energiánkat beleadtunk a tesztek teljesítésébe, mindent megtettünk, hogy a nap végén bátran nézhessünk egymás szemébe, ahol az elégedettséget, a büszkeséget és persze a kimerültséget lássuk. Egy igazi dráma is jutott a magyar csapatnak, hiszen Fédra világbajnoki címe egy őrületes végjátékban veszett el, de a csoda, hogy Ő és Adrián a dobogón állhattak a magyar zászlóval a kezükben egy örök és felejthetetlen élmény lesz mindannyiunknak, akik ott voltunk. A szervezők az utolsónapra egy Egyiptom legfőbb nevezetességeit meglátogató kirándulást szerveztek a versenyzőknek, amin mi is részt vettük. Emlékünkben ez a túra, kaland vegyes emlékekkel és érzésekkel marad majd meg. Hajnalban indult a gépünk, a reptéren még egy igazi -most már visszaemlékezve- slussz poén várt minket, de sikeresen megoldottuk így mindenki a tervek szerint ért haza. A testünk minden porcikája még napokig emlékeztetett a két napos Világbajnokságra, a kemény tesztekre és az Egyiptomi küzdelmeinkre.

Összegzés:

Komoly és értékes megtapasztalás volt számomra mind versenyzőnek, mind vezetőnek az Egyiptomi verseny. A sok felemelő emlék mellet, mind a szervezésben, mind az adott ország kultúrájában sajnos csalódások is értek, de igaz a mondás csak szépre érdemes emlékezni, én is így teszek. Úgy marad meg az emlékezetemben az IF3 Masters Világbajnokság, mint egy hatalmas és felejthetetlen élmény, ahol Magyar válogatottként a nemzeti zászló alatt vonulni, válogatott szerelésben az imádott sportodat űzni egy csodálatos és mindent felülíró érzés, reméljük a jövőben minél több magyar funkcionális fitneszversenyző tapasztalja meg ezeket a pillanatokat és kötelezi el magát ehhez a nagyszerű, de kőkemény sporthoz.

A magyar csapat eredményei:

 • Szakolczai Fédra 30-34 korosztály 2. helyezés
 • Jászberényi Gergely 30-34 korosztály 14. helyezés
 • Hommonai Gábor Tamás 30-34 korosztály 20. helyezés
 • Németh Szabolcs 30-34 korosztály 21. helyezés
 • Cseri Tamás 35-39 korosztály 15. helyezés
 • Kovács Adrián 40-44 korosztály 2. helyezés
 • Trényi Imre 40-44 korosztály 18. helyezés
 • Nyíri László 45-49 korosztály 10. helyezés
 • Gáspár László 50-54 korosztály 8. helyezés

Kvótaszerzés világbajnokságra, válogatottság

A 2021-es Nemzeti Bajnoksággal kapcsolatosan is a válogatottba kerülés és az iF3 nemzetközi versenyeken való részvétel tekintetében az alábbi tájékoztatást tudjuk adni. Először is idézzük fel az ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAZ (PDF) releváns szakaszát:

11. A VÁLOGATOTT KERETEKRE VONATKOZÓ RENDELKEZÉSEK
11.1
A NEFFISZ Elnöksége vagy releváns bizottsága az Elnökség jóváhagyásával:
a) Kijelölhet nemzeti válogatott kereteket, amelyek tagjait, valamint azok jogait és kötelezettségeit határozatokban publikálja.
b) Meghatározhat egy bő válogatott keretet, valamint egy akár kevesebb versenyzőből álló, adott Versenyen induló szűk válogatott keretet.
c) A válogatott kereteket bármikor módosíthatja.

Mivel a szövetségünk viszonylag fiatal és ezidáig éveit covidos időszakban töltötte, ezért nem tartjuk jelenleg már csak emiatt sem optimálisnak – sőt kivitelezhetőnek – valamifajta merev kvalifikációs rendszer alkalmazását, ami alapján a sportolók válogatottak lehetnek, sőt konkrét versenyre (világbajnokságra) utazhatnának. 

A szabályzat alapján az elnökség szakmai döntése az, hogy a Nemzeti Bajnokság után ki kap meghívót a válogatottba, a válogatott utazó kereteibe a világbajnokságokra, illetve utóbbinak is két szintjén belül melyikbe:
– Versenyre utazó válogatottak, akik a szövetségtől támogatásban részesülnek (költségtérítés).
– Kvóta világbajnokságra, amely nem jár semmilyen szövetségi támogatással, a versenyzőnek kell vállalnia a versenyzése költségeit.

A szakmai döntések alapja:
– a 2021-es Nemzeti Bajnokságon való szereplés,
– a 2021-es teljes versenyszereplés,
– és nemzetközi benchmarking, tehát megpróbáljuk az adott versenyzőt nemzetközi szinten rangsorolni az idei teljesítménye és a potenciálisan iF3-ban indulni szándékozó külföldi versenyzők között (beleértve iF3, CrossFit® licenszelt és bármilyen egyéb megmérettetéseket).

iF3 MASTERS WORLD FUNCTIONAL FITNESS CHAMPIONSHIPS

Versenyaptárunk

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Sun & Fun Challenge – Cutler Beach Ikrény

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség “Sun & Fun Challenge” versenyt tartott 2021.08.15-én a Cutler Beach Ikrény rendezvényen.
A NEFFISZ tagszervezetei által delegált versenyszerű sportolók között a Szövetség az előzőleg az egyesületeknek megküldött versenyfelhívásban szereplő kategóriákban rendezte versenyét.

NEFFISZ versenyengedélyes igazolt sportolók mellett vártuk minden olyan bátor jelentkezőt, aki bele szeretett volna kóstolni a funcionális fitneszversenyzés világába és ki szerette volna magát próbálni a sportot meghatározó 1-1 tesztkategóriában. A vállalkozó szellemű sportemberek számára a futamok közötti időszakokban biztosítottunk lehetőséget a próbatesztelésre.

Képgalériánk

Képgalériánk

Teszt 01: Állóképesség
Maximális kalória teljesítése evezőgépen 10 perc teljesítési idő alatt
minden perc kezdetén 3 burpee
10 min Max. cal. rowing, Emom 3 burpee

Teszt 02: Erő
6 perc idő limit:
1 felvétel földről
4 vállról fej fölé juttatás komplex
In 6 min 1 RM Complex
1 Clean from the floor anyhow
4 shoulder to overhead anyhow

Teszt 03: Testsúlyos
Maximális ismétlés 8 perc időlimit alatt:
4 egylábas guggolás váltott lábbal
4 fekvőtámaszban karhajlítás nyújtás
4 felülés
majd:
8-8-8, 12-12-12, 16-16-16, 20-20-20, 24-24-24…
AMRAP 8 minute:
4-8-12-16-20-24
Single leg squats (alternate)
Push ups
Sit ups

Teszt 04: Készség
5 kör intervall:
90 mp munka 30mp pihenő
1.: 10 guggolás – maximális ismétlés dupla kötélhajtás;
2.: 20 guggolás – maximális ismétlés dupla kötélhajtás;
3.: 30 guggolás – maximális ismétlés dupla kötélhajtás,
4.: 40 guggolás – maximális ismétlés dupla kötélhajtás,
5.: 50 guggolás – maximális ismétlés dupla kötélhajtás
5 rounds of interval:
90 sec work/30 sec rest
1.: 10 air squats- max rep double unders;
2.: 20 air squats – max rep double unders;
3.: 30 air squats – max rep double unders,
4.: 40 air squats – max rep double unders,
5.: 50 air squats- max rep double unders

Teszt 05: Kevert
3 kör:
4 ingafutás
21 Felhúzás
4 ingafutás
15 Felhúzás
4 ingafutás
9 Felhúzás
majd 3 kör:
20 dobozra ugrás és átjutás
20 váltott kezes szakítás kézisúlyzóval
Időlimit: 15 perc
(3 rounds: 4 shuttle run 21 DL 4 shuttle run 15 DL 4 shuttle run 9 DL then 3 rounds: 20 box jump overs 20 alternate dumbbell snatches Timecap: 15 min)

Versenyaptárunk

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

iF3 Felnőtt és Junior Világbajnokság 2021

A 2021-es Világbajnokság helyszíne, miután Ausztráliába, az eredeti helyszínre továbbra sem lehet biztonsággal eljutni:

Ismét Svédországban a VB

iF3 WORLD FUNCTIONAL FITNESS CHAMPIONSHIPS
2021. november 26-28.
Norrköping, Svédország

A nemzeti válogatottunk versenyezni fog a világbajnokságon!

A helyszín

Versenyaptárunk

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

NEFFISZ Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság 2021

VERSENYKIÍRÁS A KVALIFIKÁCIÓRA

 • A verseny rendezője: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)
 • A Verseny neve: Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság 2021
 • A Verseny jellege: országos bajnokság, amely Magyarország legfittebb emberét hivatott megtalálni a funkcionális fitnesz sportban.
 • A Verseny időpontja:
  • Kvalifikáció (online): Kvalifikáció eredményhirdetése szeptember 1-én.
  • Az eredmények beküldésének módjáról a regisztrált versenyzők majd értesítést kapnak.
  • Döntő (élő): 2021. szeptember 25-26.
  • A Verseny pontos helyszíne(i): CrossFit MayFly, 1116 Budapest, Kondorfa utca 6.

VERSENYKIÍRÁS A KVALIFIKÁCIÓRA dokumentum (PDF)
Nevezési űrlap a Kvalifikációra
ÁLTALÁNOS VERSENYSZABÁLYZAT dokumentum (PDF)
NYILVÁNTARTÁSI, IGAZOLÁSI ÉS ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZAT dokumentum (PDF)
DOPPINGSZABÁLYZAT dokumentum (PDF)

A KVALIFIKÁCIÓ EREDMÉNYE:

Felnőtt nők
Felnőtt férfiak
M 30-34 férfiak
M 35-39 férfiak
M 40-44 férfiak
M 45-49 férfi (a kategória nem kerül indításra a döntőn)
M 50-54 férfi (a kategória nem kerül indításra a döntőn)
U 13-14 lányok
U 15-16 lány (a kategória nem kerül indításra a döntőn)
U 15-16 fiúk
U 17-18 fiúk


Önkéntes regisztráció: Minden verseny mozgatórugója az önkéntesek munkája, e nélkül nem jöhetnének létre. Segíts a szövetségünknek, a versenyzőknek és a közösségünknek!


Fogalmak: versenyengedély, rajtengedély és társaik

Figyelem: a nevezéshez szükséges versenyengedély ilyen, a V0009-nek megfelelő versenyengedély számodat kell megadni!

Egyesületeink listája

CrossFit MayFly

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Versenyzői pénzjutalom az IWGA által szervezett Világjátékok esetén

200/2013. (VI. 13.) Kormány rendelet egyes kimagasló sporteredmények állami jutalmáról:

World Games pénzjutalmak

Az edzők és a sportszakemberek is részesülhetnek jutalomban. Reméljük ez minden tekintetben minél előbb megvalósul!

“Az olimpiai játékok programján nem szereplő sportágak közül a legmagasabb színvonalú, népszerű és látványos sportágakban megrendezett versenyek szerepelnek a Világjátékok programján.” Ismertető

Kövess minket Facebookon, Instagrammon, és kérjük oszd meg ezt a bejegyzést – köszönjük!

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Lupa Palooza 2021 – NEFFISZ partner verseny

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség idén is partnere lesz a Lupa Palooza nagyszerű beach versenynek!

(A sport és a szövetség népszerűsítése érdekében a NEFFISZ partner verseny státuszt létrehoztuk, ami azt jelenti, hogy az eseménynek nem kötelező követni az iF3 versenyprogramozás struktúráját és megkövetelni versenyengedélyt szemben a szankcionált versenyekkel.)

Lupa Palooza 2021

A főszervezőtől

🟢 Büszkén jelentjük be, hogy aLupa Palooza a NEFFISZ🇭🇺 partner versenye lesz 2️⃣0️⃣2️⃣1️⃣-ben!

🟣 A szövetséggel együttműködve szeretnénk minél szélesebb rétegek számára elérhetővé tenni a színvonalas funkcionális fitneszversenyzést!

🟡Éppen ezért idén a Lupa Palooza-n nem lesz szükség versenyengedélyre a versenyen való induláshoz! (Amennyiben a verseny idején érvényben lévő törvényi szabályozások ezt lehetővé teszik.)

🟢 A szövetséggel kooperálva a versenyen a sportolóknak, edzőknek, teremvezetőknek és a nézőknek is egyaránt érdekes programmal készülünk majd, amiről hamarosan további információkat osztunk meg veletek!

🟣 Addig is készüljetek, mert hamarosan indul a nevezés! (június 25. péntek)

🟡 3-2-1 Enjoy! 💜🔥☀️

A tavalyi versenyről készült összefoglaló videó

🟢 A nevezés június 25.-én indul, a verseny pedig szeptember 4-én szombaton kerül megrendezésre a Lupa Beach-en!

🟣 Early bird nevezés elérhető lesz idén is korlátozott ideig! 🏃🏻‍♂️🏃🏻‍♀️🤩

🟡 Ne maradj le róla! Fergeteges verseny lesz! 😎🔥💪

🟣 További infók érkeznek hamarosan! Kövessetek minket IG-n is @lupapalooza!

Kövess minket Facebookon, Instagrammon, és kérjük oszd meg ezt a bejegyzést – köszönjük!

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Baksza: OFX Central European Cross Cup – NEFFISZ Magyar Kupa 2021

Versenybeszámoló – Baksza Ádám, 1. helyezett
2021.05.22-23., Debrecen 

Felkészülés
Egy elég idegőrlő és nehezen leírható felkészülés előzte meg a versenyt. Kezdődött az egész a 2020-as Covid miatti elmaradó versenyekkel, amire rátett egy lapáttal a novemberi időszak, amikor én is elkaptam a vírust. iF3 Masters VB, iF3 VB ugrott. Az egész évre maradt egyedüli élő versenynek a Lupa Palooza, ami bár jó volt, valós felmérésre, megmérettetésre nem volt alkalmas.

A betegséget összekötöttem egy hosszabb pihenővel, ezzel kihozva a legjobbat a helyzetemből. Így 4 hét kihagyás után kezdtem el az edzéseket, 2020 december közepe felé. Finoman, fokozatosan növelve a terhelést tértem vissza az edzésbe, ügyelve a “poszt covid” tünetekre. Szerencsére nem tapasztaltam semmi rendelleneset, így egész jó edzéseket sikerült összerakni a karácsony utáni időszakra. Termek ugye ekkor zárva voltak, mentek hát a garázs edzések, amik utólag visszagondolva nagyon királyok voltak. Csak a húzódzkodót kellett nélkülözni, minden mást tudtunk csinálni.

Garázs edzések

Az edzésprogramot februárban már igyekeztem az iF3 tesztek szerint összetenni, ezért az kijelenthető, hogy egy komplex, fókuszált felkészülést tudhatok magam mögött. Jól jött volna még 1-2 hónap felkészülés, hogy egy kicsit még a húzós feladatokat fejlesszem, hisz azokat kb. 1 hónapot tudtam csak csinálni, a jó idő beállta után. A formám a verseny előtt nem érte el a 2020 augusztusit – amikor is talán életem legjobb állapotában voltam – de ennek ellenére nem éreztem kifejezett gyengeséget. Egyedül a szakításban nem sikerült hozni az elvárt szintet, a csuklómmal történő újbóli küzdelem miatt. Cserébe sokat javult néhány gyengeség, pl.: a pistol, és a DU. Fejben is ott vagyok, ahol kell, minden edzésen tudatosan készültem arra, hogy helyesen osszam be a feladatokat. 

Az elit dobogó

Szervezés
Őszintén gratulálok a szervezőknek, bíróknak, és mindenkinek aki részt vett a verseny megvalósulásában. Kellett hozzá azt gondolom kellő bátorság, mert az, hogy megtartható lesz-e egyáltalán valamikor is a küzdelem, a felkészülési időszakban végig kérdés volt. Örülök, hogy kiálltak a tervük mellett, mert véleményem szerint jól sikerült minden. 

Kezdjük a Covid helyzettel, úgyis mindenki erről ‘szeret’ beszélni. Magam részéről nekem szimpatikus volt a szabályok folyamatos, következetes betartása, betartatása. Kellett a személyi, az igazolvány, fertőtlenítés a belépéshez, a maszkot és egyebeket pedig a 2 nap teljes szakaszában következetesen ellenőrizték is. Bánom is én, ki hiszi, ki tagadja, ki fél tőle, kit nem érdekel, ha van egy szabály, kimondják így járj el, akkor csináld. Vagy ne gyere, de a szabályokat ismerte előre mindenki, tehát nincs kérdés. Szerencsére ésszerűen kezelték a helyzetet. Ez számomra hatalmas plusz pont, szeretem ezt a mentalitást, magamat is ilyen szelleműnek tartom. 

A helyszínre szavunk nem lehet, tágas, jó levegővel ellátott csarnok, profi eszközökkel. 

Az elit mezőny

Kiemelném, a DJ hölgy munkáját. Nekem tetszett a zene, a hangulat amit csinált és öröm volt nézni, látszott rajta, hogy élvezi. Egy-kétszer kicsit morogtam, hogy néha már túl hangos, de az a hülye, aki ott akar mellette pihenni, aludni (én…). 

A bírói csapatnak nehéz dolga volt: sok versenyző, sok pálya, folyamatos pörgés, ráadásul az elmúlt 1 évben nem is tudom, hogy tudtak készülni, hisz versenyek nem voltak, a termek zárva. Ahogy nekünk versenyzőknek nehezebb volt a versenyhangulatba visszajönni, biztos nekik is szokni kell még a versenyeket. Magam részéről nem tapasztaltam bíráskodásban problémát, és ahogy nézegettem más futamokat, ott sem láttam szemet szúró dolgokat. Sokszor volt szerencsém Németh Zsolttal végigcsinálni a futamokat, aki bíráskodásban profi, külföldi versenyeken is gyakran látni őt (találkoztunk már ott is), így nekem tényleg nem lehet rossz szavam. 

Az időrendet pozitív meglepetésemre egészen a döntő feladatokig remekül sikerült tartani. Azt se felejtsük, hogy a szervező csapatnak a sok átpakolás mellett minden futam után még a fertőtlenítéseket is el kellett végezni, így ez plusz dicséret. Ez nagyon jó volt a kajálás, pihenés és a bemelegítés tervezése szempontjából. Fájó pont, hogy épp a végére szálltunk el az idővel, és majd 1 órás késést sikerült bekapni a legvégére. Ha késünk szombaton, senkit nem érdekel. De a hazautazás szempontjából a vasárnap mindig kritikusabb és nagy kár érte, hogy a legvégén ment ezt félre. 

A WOD-ok szerintem jól lettek összerakva általánosságban, a kihirdetésük is megfelelő időben történt: lehetett rá készülni, de nem agyongyakorolni. A koncepciót nem igazán értettem. Most akkor iF3 típusú verseny ez, vagy nem? (A NEFFISZ megjegyzése: a kapcsolat a versennyel még az eredeti 2020-as iterációra nyúlik vissza, amikor is még lazább együttműködésnek indult. Végül társrendezés jött létre, hogy most bizonyosan élő versenyként meg tudjon valósulni, de nem kényszerítettük rájuk az iF3 minden szabályát még, hogy ezzel kiöljük az eredeti rendező koncepcióját a programból.)

A WOD 1-6 nagyon jól lett a 6 tesztre definiálva, ez csillagos ötös nálam. A döntő 3-as feladatsor célja kérdés, annak ellenére, hogy a feladatai tetszettek. Mindenestre, visszatekintve azért elég brutál munkát jelentett a verseny, ami abból a szempontból talán kicsit túlzás volt, hogy idei első verseny volt és 1 éve senki nem állt rendes porondon. De lehet csak én puhulok el és öregszem! 

WOD 1
2000 row, majd max meter BikeErg, TC: 20 min 

Szimpatikus feladat volt ez kezdésnek, hiszen a bicajt nagyon szeretem és úgy gondolom jó is vagyok benne. Itt megint, ahogy a Lupa Palooza-n, ki kell emelnem az eszközpark és az infrastruktúra színvonalát. Az összekötött eszközök és a vetítőn látható aktuális eredmény igazán profi hangulatot adott!

A feladatra pontos taktikával érkeztem: 1:48-es 2K evezés, gyors váltás a bicajra, majd ott újra 1:48-on tekerni 14:00-ig, utolsó 6 perc tempóját pedig megadja majd a többiek eredménye. Tökéletesen hoztam a taktikámat. Kuti Ádi és Kustán Gabi olyan 2000-et mentek evezőn, ami önmagában egy szép eredmény, nem tudom, hogy lehetett ezután bicajozni. Én mindig a beosztás és a taktika híve vagyok, így nem érdekelt, ki hol tart, egy pillanatra sem zavart, hogy 5.-nek kezdtem el a bicajt, ott még a WOD felénél sem voltunk.

A 12. percre már a 3. hely környékére kerültem, majd a következő percekben csináltam egy 80 m-es előnyt, amivel kényelmesen tartani szerettem volna az első helyem. Az utolsó 2 percben Kustán Gabi elkezdett hajrázni, egészen 40 m-re megközelített, így egy kicsit megnyomtam a tempót 1:30 körülre, hogy visszaálljon a biztonságos különbség. 

WOD 2
8 min max SN complex – SN, Hang Sn, TnG Sn 

Az egyetlen WOD, amitől tartottam. Alapból nem a szakítás a kedvencem és a folyamatosan fájó jobb csuklóm hátráltat is benne rendesen. Tiszta célom a 100 kg volt, eszerint választottam a súlyokat is. Minden gyakorlatom úgy érzem jól sikerült, egyedül az 100 kg-os első próbálkozást rontottam el, valahogy nagyon félrement, de éreztem, hogy az erő bőven megvan hozzá. Kb. 5 percnél be is fejeztem a 3. fogással (90, 95, 100), és mivel csak Kuti Ádi volt előttem súlyban, nem erőltettem tovább. 

WOD 3
5 rope, 25 C2B, 50 box over, 5 rope, 25 C2B 

Jó feladat volt ez is, de itt azért nem kedvezett a nagyobb testalkat, de melyik bodyweight feladatnál van így? Meg is látszott a végeredményben, csak a kisebb, gyorsabb srácok voltak az 1-3-ban. Én szerencsére becsúsztam a 4. helyre mögéjük. Figyelembe véve, hogy milyen tempóban haladtam, és mennyit pihentem, a fél perccel gyorsabb eredmény Kornélnál nagyon szép volt. Több nekem nem maradt ebben, örültem ennek az eredményekmek. 

WOD 4
5x (9 SN@50kg, 15 cal, 21 WB) 

Kétszer is rápróbáltam erre a feladatra, különböző végrehajtással és a szokásaimtól eltérően most a touch&go végrehajtás mellett kellett döntöttem a szakításban, mert ledobálva túl sok idő ment volna ott el, ami nem hozható vissza az evezésen. Cserébe egy visszafogottabb, pihenős 1200 cal/h-s evezést terveztem és csináltam is. A körök be voltak lőve 2:20-asokra, ha előbb is végeztem valamelyikben, nem kezdtem el idő előtt, különben besültem volna a végére. Egyedül a 4. köröm lett 2:25-ös, ott bekaptam 1-2 norepet a wallball-on, ami rádobott az időre. Végül magam szempontjából tökéletes taktikával, 11:45-re értem be, 5 szinte teljesen azonos kört teljesítve. Közel volt Kustán Gabi, de nem maradt sajnos erőm hajrára, így elégedett voltam a 2. hellyel is. 

Első nap végére volt 7 pont előnyöm, ami meggyőző volt és egy nyugodtabb éjszakára adott okot, de mögöttem elképesztő szoros volt a verseny, talán ilyen szoros állást nem is láttam még, teljesen nyitott volt a verseny a 2. napra. 

WOD 5
1 min max meter HSW, 1 min rest, 1 min max pistol, 1 min rest, 1 min max BMU 

Ismét egy feladat, ami a kisebb testalkatnak kedvez, de igyekeztem azért itt is egy top 3-at hozni. Abból épp kicsúsztam végül, de mindent kiadtam magamból, nem volt bennem több. Balázs és Kornél konkrétan mehetne kézen is boltba, mert én azt éreztem, szinte kézenfutok, erre a 48 m-es eredményemre rávertek vagy 8-10 métert. Azért ezt így átgondoltam, majdnem 60 m/perc. 1 m/s, azaz 3.6 km/h úgy, hogy le kell jönni és megfordulni hatszor. Ez intenzív séta tempó fölötti menet kézen.

A pistolt nem szeretem, csipő mobilitásom nem a legjobb, de magamhoz képest kapkodtam a lábam. 40 pár darab lett, nem gondoltam volna, hogy ennyit tudok, kifejezetten örültem neki. A bar MU a feladat szempontjából nem lett jól kitalálva. Aránytalan volt az értéke. 40 felett mentek bőven a rep-ek az első 2 részben, a BMU-nál meg olyan 20 körül volt a határ. Duplázni kellett volna az értékét. Akkor minden feladatrészen az átlag RX versenyző csinál 30 métert, 30 pistolt és 15 BMU-t, ami megint csak 30 pontot.

Ami meglepett, az a rúd csúszóssága, rendesen harcoltam a fogással. Hiába a magnézia, a higiénia nevében minden körben lefertőtlenített rúd csúszott. Ez többet is kivett, mint gondoltam, nem is lett meg a tervezett 20 ismétlés. De ez nem is számított nagyon, Kornél és Balázs elérhetetlen volt ebben a feladatban nekem.

WOD 6
15 CnJ @60 kg, 12 Lat burpee over bar, 9×8 m sprint

Power WOD… Imádom! Az idei felkészülésemben minden pénteken volt 2 Power WOD-om, amit megfelelően skálázva, csapatosan nyomtunk le a garázsban, versenyezve egymással. Brutál tempó végig, itt nem elég a touch&go, itt reptetni kell a rudat. A versenyen úgy éreztem, hogy ez az a feladat, mint minden esetben nyernem kell, a többiben lehet kérdés. A videot visszanézve 32 mp alatt csináltam meg a 15 CnJ-t, tehát majdnem sikerült a 2 mp/rep. Erő ezután is maradt bőven, szóval pattogott a burpee, így jöhetett az öröm futás. Pont 1 kört csináltam meg, amikor jött Balázs, így már csak arra figyeltem, hogy maradjon az előny.

A futás egyébként meglepően kellemetlen volt érzésre. Visszanézve a videót, a lépéseim jobban hasonlítottak olyanra, akinek elfogyott a széntablettája, mint arra, aki valaha is látott futópályát… De a lényeg, 1:19 lett, príma idő!

1:19 lett, príma idő!

Döntő
Nagyon tetszett a 30-azós WOD. Sikerült megmutatnom, hogyan kell a WOD felénél a 7. helyről végül nyerni. 🙂

A célom tiszta volt a feladat során, úgy jussak el a HSPU-hoz, hogy a pulzusom 130-nál feljebb nehogy menjen. Egyenletes box lépések, 4 szettbe szedett T2B volt a kezdés. Ezért Balázshoz képest 46 mp-cel később kezdtem meg az első HSPU-mat. Elég magabiztos voltam, tudtam, hogy így is meg tudom csinálni. 5-ös szettekkel mentem, 8 mp pihenőkkel, az utolsó 7 ismétlésnél nem tudtam csak ezt tartani. Láttam Balázs bíróját, ahogy számol vissza, láttam már csak 2 van neki, ezért nagyon gyorsan letudtam az én maradékaim, és be is húztam a WOD-ot. 

WOD 7

A DL-es feladatsor úgy érzem feküdt, de nem tudtam hozni azt, amit szerettem volna, nem volt már bennem elég tűz és a 2 napos fáradtságom is éreztem. Mentem unbroken végig Balázs nyomában szép folyamatos tempóban. A 2. körben vettem csak észre, hogy nem is mi vezetünk, hanem Kiss András száguld a surranó pályán, aki már utolérhetetlen volt.

Aztán jött számomra a baj. Utolsó kör, utolsó pár OHL lépése. Valami pattanó hang a combomban, szúró fájdalom jelent meg terhelésre. Nem tudtam mi történt. Elég kétségbeesetten ültem ott, hogy akkor most mégis mi van?! Nyomkodtam, nem fáj, gondoltam nincs gond. Aztán egy picit ráterheltem, szúró érzés megint. Nagy dilemmában voltam, mit tegyek. Akartam csinálni, ezért jöttem, hogy versenyezzek, de az is bennem volt, mi van, ha többet ártok, tovább húzódik, aztán 2 hónapig lábra sem állok.

Meghoztam egy fájó döntést, mivel abban a pillanatban volt 13 pont előnyöm, ha kiszállok, legrosszabb esetben is marad 6 pont előnyöm és győztes maradok. Ezért nem teljesítettem az utolsó wodot, pedig méltó befejezése lett volna a versenynek, igazi rohadék egy feladat volt! 

Hát így ért véget az idei évi szezon nekem, egy nem befejezett versennyel, de győzelemmel… Úgy alakul most a magánéletem (szerencsére), hogy sajnos idén több versenyen nem tudok indulni. Jövőre minden reményem szerint visszatérek, legalább ugyanezen a szinten, de akkor sem lesz baj, ha jobb leszek. 

És a végére, íme az eredménytábla.

Elképesztő! 3 pont választotta el a 8. helyeztett a 3.-tól.

Elképesztő! 3 pont választotta el a 8. helyeztett a 3.-tól. Sose láttam ilyet. Gratulálok mindenkinek, durva verseny lett. 5 versenyző fejében mehet most a mi lett volna, ha azt az egyet még így csinálom, stb. Jó látni, hogy így összeért a mezőny és vannak olyan nevek is, akik ’19-ben még SC-ben indultak. 

Baksza Ádám biztonsági óvintézkedések mellett regisztrál a versenyre, amit aztán megnyer

A NEFFISZ oldala a versenyről, és eredmények és képek, valamint videók a Facebook, illetve YouTube platformjaikon!

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!