iF3 Európa-bajnokság 2022 magyar kvóták odaítélésének folyamata

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség megalakulása óta igyekszik objektíven eljárni válogatott sportolóinak kiválasztása terén. Rengeteg szempontot figyelembe véve, a lehetőségeket minden oldalról megvizsgálva hozzuk meg ezt az elnökség hatáskörébe tartozó szakmai döntést. Egy szövetség egyik elsődleges feladat a sportág utánpótlásának a nevelése, hiszen ez az alapja minden sikeres sportnak, ebből adódóan egy szövetség kötelessége, hogy a tehetséges fiatal sportolókat felölelje támogassa és lehetőséget biztosítson számukra, a megfelelő felkészülésre és a versenyzési rutin megszerzésére, hiszen ezek biztosítják a sportág fennmaradását, fejlődését. Ebben a folyamatban nincs helye érzelmi döntésnek, bármennyire is szívünkhöz nőttek azok -a ma már masters korú- sportolók, akik lassan másfél évtizede jelen vannak a hazai funkcionális fitnesz életben, hiszen ennek a sportnak az alapjait velük együtt tettük le itt Magyarországon, az Ő gyerekeik sportunk utánpótlása, az Ő szakmai munkásságuk a mi a bázisunk alapja.

Az IF3 az EB kvótákat az európai nemzetek VB szereplése alapján adta ki. Amikor az elnökség mérlegelte a lehetőségeket nyilván figyelembe kellett vennie, hogy olyan sportolót válasszon, aki ehhez a kvóta szerzéshez a vb teljesítményével hozzájárult, illetve törekedjünk arra, hogy a felnőtt korcsoportból, fiatal sportolónak (18-30) adjunk nemzetközi versenyzési lehetőséget.

A lányoknál végigjártuk a VB válogatott ranglistát, és mivel mindegyik sportolónk kvalifikálta magát az EB-nek helyszínt adó Southern Warriors versenyre, ők fájó szívvel, de a többnapos megmérettetést választották. Simon Réka és Varga Krisztina válogatottunk tavalyi és idei eredményei alapján kerültek előtérbe, és a felkérést Simon Réka fogadta el gondolkodás nélkül

A férfi kvóta esetében tartalékos 11-ik helyen álltunk, és egészen a múlt hétig nem számítottunk arra, hogy a férfi mezőnybe is versenyzőt küldhetünk az EB-re. A VB-n Varga Gergő, Plesó Tamás és Kiss András szereplése alapján kerültünk kvótaszerzési pozícióba, így itt is ezen a mezsgyén indultunk el. Varga Gergő (Korlátlan Erő SE, CrossFit Tesseract), megköszönte és megtisztelőnek érezte a felajánlást, de családi okokra (kisgyermeke születése) hivatkozva érthetően visszalépett az EB szerepléstől. Ezen a ponton alapos mérlegelés után döntött úgy az elnökség, hogy az Európa-bajnokságon Kiss András (Gyula Barbell SC) kap versenyzési lehetőséget. A döntésben megvizsgáltuk a 2 sportoló VB teljesítményét, amin az látszik, hogy nem 2 különböző szintű sportolóról van szó (6 Tesztből 3-at az egyik, 3-at a másik nyert kettejük összemérésénél), hanem 2 teljesen hasonló teljesítményű kiváló atlétáról beszélünk. Plesó Tamás (Budapesti Testedző Club, Pince Gym) mindig is elismert és megbecsült sportolónknak számított, a szövetség szinte minden versenyén, nemzetközieken is kapott lehetőséget, a 2021-es világbajnokságra a Szövetség első kiemeltként Őt kvalifikálta és állta kiutazásának teljes költségét. Tamás egy hatalmas versenyzői rutinnal rendelkező Masters 2 korosztályú sportoló, és azt gondoljuk, hogy korosztálya minden-képpen tartogat számára babérokat és lehetőségeket világszinten, ezért úgy döntöttünk, hogy az EB kvótát, most egy fiatal feltörekvő ígéretes sportolónak kínáljuk fel, aki már 24 évesen is rendelkezik azokkal a kvalitásokkal, mint top magyar atlétáink, valamint még rengeteg fejlődési lehetőség, és sok-sok év áll előtte. Szövetségünk nem titkolt törekvése, hogy minél több korosztályos fiatal kaphasson szereplési lehetőséget világversenyeken, hiszen ők a jövőnk, fejlődésünk és sikereink zálogai.

VB Teszt-eredmények összehasonlítása:

PLESÓ TAMÁSKISS ANDRÁS
TESZT 1 – ÁLLÓKÉPESSÉG21:29 (2)21:18 (1)
TESZT 2 – ERŐ03:36 (2)03:14 (1)
TESZT 3 – TESTSÚLYOSCAP+12 (1)CAP+21 (2)
TESZT 4 – KÉSZSÉG08:51 (1)CAP+17 (2)
TESZT 5 – KEVERTCAP+32 (2)CAP+30 (1)
TESZT 6 – TELJESÍTMÉNY02:08 (1)02:23 (2)

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: