Fogalmak: versenyengedély, rajtengedély és társaik

Mivel a fiatal sportunk létezésének nagyobb részét nem hivatalos sportszervezeti formában élte eddig, ezért azok, akik más sportokban nem ismerték meg a különböző szerveződési és szabályzati fogalmakat, talán nincsenek tisztában ezekkel. Alább ismertetünk néhány kulcs fogalmat és koncepciót!

A sportunk: funkcionális fitneszversenyzés (a CrossFit® egy cég, amely sporteseményeket is szervez, de nem maga a sport, ahogy az NBA sem egyenlő a kosárlabda sportjával!)

A nemzetközi szövetségünk: Nemzetközi Funkcionális Fitnesz Szövetség (International Functional Fitness Federation, iF3)

A magyar szövetség: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ), amely a kizárólagos magyar tagja az iF3-nak.

A NEFFISZ tagszervezetei: egy szövetségnek tagjai csak sportszervezetek lehetnek, amelyek elsősorban egyesületek vagy sportszolgáltató Kft.-k.

A sportoló: a sportoló egyén egy NEFFISZ tagszervezetnek lehet tagja, ha oda belép (‘leigazol’). Lehet amatőr és hivatásos státuszú is. A leigazolt tag rendelkezik egy tagsági könyvvel, ami tipikusan a ‘kis kék könyv’.

Sportorvosi igazolás: a legtöbb sportban, így nálunk is, sportorvosi alkalmassági igazolásra van szükség ahhoz, hogy a sportoló versenyezhessen. Ennek igazolása a sportszervezeti tagsági könyvébe kerül bepecsételésre.

A ‘kis kék tagsági könyv’ és benne a sportorvosi pecsét

A versenyengedély: a sportoló egyén számára nem elég, hogy egy NEFFISZ tagszervezetnek a leigazolt tagja, ha ténylegesen versenyezni akar, hanem a szövetségtől ki kell kérnie az adott évre szóló versenyengedélyét is, ami nálunk csak sportorvosi igazolással együtt érvényes!

A versenyengedély éves díja nálunk 4000 Ft (2021-ben), és jelenleg egy laminált kártya formájában kerül kiállításra.

A versenyengedély 2021-ben

A rajtengedély: a szabályzata alapján egy szövetség egyes esetekben egy 1 versenyen való indulásra érvényes úgynevezett rajtengedélyt is kiadhat, aminek az érvényessége az adott verseny dátumának elhaladtával automatikusan megszűnik és a későbbiekben már csak versenyengedéllyel tud a sportoló tovább versenyezni!

Példa: ha Horváth Laura (aki jelenleg nem igazolt sportoló nálunk. UPDATE: most már az, a CROSS GYM FACTORY SE igazolt versenyzője) 1 nappal egy versenyünk előtt bejelentkezne, hogy indulna, akkor kaphatna rajtengedélyt, mivel tudjuk, hogy idén versenyzett rokon sportban (súlyemelés) a megfelelő engedélyekkel, illetve folyamatos edzésben van a sportunkban.

Jól jegyezd meg tehát: akkor vagy teljes jogosultságú versenyző a sportunkban, ha NEFFISZ tagszervezetbe le vagy igazolva, és egyszerre fel tudod mutatni az adott évben érvényes tagsági kék könyvedet, benne a sportorvosi igazolással, és mellé a NEFFISZ versenyengedélyedet is!

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: