iF3 Kontinentális Világkupa 2020 – élménybeszámolók a magyar döntősökkel

Beszámolónk a Continental Cup-ról

Horváth Kristóf (Zalaegerszegi Belvárosi Lakótelepi Sport Club)

Az evezés Kristóf egyik kedvence

Kristóf, először is gratulálunk a 4. helyezésedhez a világon! Hogyan készültél a versenyre?
Őszintén szólva túl nagy specifikus készülés olyan szempontból nem volt, hogy mi próbálunk mindig versenykészek lenni. Annyit tettünk, hogy mikor kihirdették a feladatokat, akkor ez pénteken történt, mi meg szombaton lepróbáltuk, egyszer végigcsináltuk. Utána abból stratégiát, meg ötleteket állítottam fel. 

Volt-e bármi, ami meglepett a versenyen?
Alapvetően olyan szempontból sok embert meglepett a verseny, hogy futóóra jellegű versenyzés történt struktúrált időkorlátokkal és rövid pihenőkkel. Érdekes volt a jelszavak használata is, hogy biztosítsa, hogy mindenki egyszerre kezdi a feladatokat. Mi itt a boxban, ahol készülök egy hasonló jellegű edzésprogrammal dolgozunk, ezért annak nagyon örültem, hogy Világkupa szinten is megjelent egy ilyen! 

Egy építő jellegű  kritikát is  megjegyeznék a Világkupa programozása egy kicsit suta lett, a versenyfeladatokban sok volt az ismétlődő elem, nem tudom ennek mi lehet az oka, de ezen a jövőben lehet fejleszteni szerintem. (Valóban, talán túlzottra sikerült az aggodalom az iF3 részéről, hogy a globális korlátozások alatt minden résztvevőnek egyforma, fair körülményeket biztosítsanak, igy a feladatok kreativitása kicsit tompult. – a szerk.)

Mi volt a legnehezebb teszt?
A HSPU. Nyílt titok mindenki számára, hogy ez nekem nehezebben megy és sokat kell dolgoznom rajta. Egy éve sem volt a vállműtétem és a 15 cm deficit egyébként is nagyon közel van ahhoz, ami a maxom, amit ebben tudok csinálni! 

Mi volt a legkönnyebb teszt?
Számomra az evezés ment a legkönnyebben. Általában az evezés, meg a chipper jellegű feladatsorok jól szoktak menni és szeretem is őket.

Elégedett vagy-e az eredményeddel? Csak holtverseny feloldás alapján nem lettél bronzérmes!
Nem, nem vagyok elégedett! Elégedettnek nehéz lennem, nekem nem olyan a természetem. Örülök, de nem vagyok elégedett. Leszűrtük a jó és a rossz tanulságokat, és a jövőben dolgozni fogok azokon a területeken, amik nem olyan jól sikerültek. 

Mik a jövőbeli terveid?  
A közeljövő a CrossFit Open-re való felkészülés és az, hogy Magyarországon a tabella tetején végezzek az egyéni férfi mezőnyben! 

A távolabbi jövőben szeretném, hogy a korábbi közvetlen Open kvalifikáció után az új CrossFit Games rendszerben is eljussak az új negyeddöntőbe, végül a Games kvalifikációra, tehát a Games szereplés a cél (Kristóf a 2020-as Open-en magyar bajnokként kvalifikált a Games-re, de a Covid miatt végül ők nem indulhattak el. – a szerk.) 

Ezek a nyár végéig a tervek, majd egy rövidebb versenyzés mentes felkészülő időszak után szeretnék magyar színekben az iF3 novemberi Világbajnokságán is részt venni a válogatott tagjaként. Lényegében a célom a következő szezonban a minél több eredményes versenyzés! 

Horváth Kristóf (Zalaegerszegi Belvárosi Lakótelepi Sport Club)

Kovács Kitti (Budapesti Testedző Club SE)

Kitti, szeretnék gratulálni a 8. helyezésedhez a világon! Hogyan készültél a versenyre?  
Nyilván itt a terembezárásokkal küszködtem, itthon edzettem, a körülmények limitáltak voltak. Rettentően nehéz felkészülni így egy világbajnoki elődöntőre, majd döntőre. 

Volt-e bármi, ami meglepett a versenyen? 
Újdonság volt abból a szempontból, hogy még sosem versenyeztem így, hogy élő bíró volt, de közben videó bíró is elemezte. Szerencsére Hutterer Zsófi, az edzőm is el tudott jönni. És a technikai részét megoldottuk gyorsan és rendesen.

Edző és bírói felügyelet alatt, sok videóval

Mi volt a legnehezebb teszt?
A free HSPU technikai szempontból. De amúgy az első feladatban az 1000 méteres evezések sokat kivettek belőlem. Az volt talán a legnehezebb. És bevallom, hogy az egylábas guggolástól féltem egy picit, mert tavaly decemberben volt egy boka sérülésem, így az egylábas guggolástól féltem.

Mi volt a legkönnyebb teszt?
Egyik se volt könnyű. Talán a 75 T2B nem volt olyan vészes. Viszont nekem az erőből, lendület nélkül végzett dolgok az erősségeim és így a strict HSPU-nak örültem. 

Elégedett vagy az eredményeiddel?
Őszinte leszek, nem vagyok teljesen elégedett. A free HSPU nem ment, azon szeretnék dolgozni a jövőben. Most, hogy tudom, hogy az iF3 versenyeken előtérbe kerül és jelentősebb szerepet kap a torna, mint eddig, így erre is fogok készülni az edzéseim során. Igazából konkrét tervem erre a versenyre nem volt, nyilván már annak is örültem, hogy a döntőbe bekerültem és ott tudok versenyezni. Az igazat megvallva azt hittem, hogy több lesz a súlyemelés, ennek ellenére a torna került előtérbe. Nem baj ez, sőt örülök, hogy ilyen is van benne, mert emiatt legalább valami új képességet is kell fejleszteni!

Fédra és Kitti még az elődöntőben

Mik a jövőbeli terveid?  
Most erősítő szakaszba kezdtünk az ünnepek után az edzőmmel. Utána lesz márciusban a CrossFit Open, és ahogy alakul az év a versenyek szempontjából, úgy az iF3 és a hazai versenyeken is szeretnék részt venni.

A távolabbi jövő egy jó kérdés, mert az idei évben semmi sem úgy alakult, ahogy el lett tervezve. Egyelőre a 2021-es év is olyan, hogy nem biztos a covid miatt. Inkább most arra fókuszálok, hogy a rövid távú terveket teljesítsem.  

A lehetőséget megragadva meg szeretném köszönni a támogatást az edzőmnek, Hutterer Zsófinak, nélküle nem jutottam volna el idáig! Emellett Szántó Sanyiéknak a munkáját mind a bírói, mind a szervezői munkákat. 

És a szurkolóimnak, akik üzeneteket írtak, kommenteltek, ezek sok erőt adnak nekem. Köszönöm szépen! 


TEAM Varga Zsolti (elődöntőben), Plesó Tamás (döntőben), Kuti Ádám, Németh Gabi, Nagy Ancsa

A döntőző team Kittivel: Gabi, Tomi, Kitti, Ádám, Ancsa

Gratulálunk a 10. helyezésetekhez! Mi volt a véleményetek a teljes feladatsorról?
Ádám: Volt belőle elég mindenből! De szerintem lényegesen jobban mért fel az elődöntő, mint a döntő. A feladatsorok a döntőben ismétlődőek voltak. Szerintem óriási nagy segítség és előny volt ezúttal, hogy egyetlen teszt sem követelt szinkron munkát. Alapvetően tök szuper volt!

Tomi: Nagyon jó, amit mondasz Ádám, mert teljesen így van, nekem nagyon tetszett! Csapatversenynek let deiniálva, de tulajdonképen 4 egymás utáni versenyzőnek a versenye volt.  Epizódonként nagyon bejött nekem egyébként. Összességében bele lehet kötni, de egyesével jó tesztek voltak. 

Nekem alapból is tetszik a strict munka, amiből nagyon sok volt!

További idézetek:

“A hangulat nagyon jó volt, és remek volt mint lehetőség!”

“Nyíltsisakos küzdelem volt, nem volt finomkodás.”

“Az látható volt, hogy mindenféle ismeretség nélkül (a csapat soha nem edzett együtt – a szerk.), hogy mindenki odatette magát és profin kezelte az esetleges hibákat. Pozitív mentalitás volt és mindenki nyomta. Innentől kezdve nekem egy lelki nyugalmam volt, hogy mindenki küzd, nyomja, nincs picsáskodás. A múltban voltak ilyen tapasztalatok, most itt mindenki oda tette magát.” 


Megjegyzés: Szakolzcai Fédra (TFSE), aki a csoportból a 2. helyen jutott a 12 fős döntőbe, sajnos azt már nem tudta vállalni sérülés miatt (ezzel technikailag a 12. helyezett lett ezen a versenyen; nem sokkal előtte pedig bajnok lett a Masters Világkupán). Akkor ezt írta a helyzettel kapcsolatban:

“Sajnos nagyon szomorú vagyok, hogy ezt a döntést meg kellett most hoznom, de holnap nem fogok elindulni a Continental Cup fináléjában. A hat év alatt nem volt, még olyan, hogy versenyt visszamondjak…. Eléggé megvisel lelkileg 🙁 Én nagyon akaratos és elszánt vagyok és igen, többször fordult már olyan elő, hogy betegen vagy bevizesedett térddel álltam rajthoz… (persze ez nem követendő példa). De ez most úgy érzem más! A selejtezőben (szombaton) az utolsó szakítás nagyon csúnyára sikeredett , de minden erőmmel meg tudtam fogni, sajnos most fizetek is érte (aki kíváncsi rá a videó fenn van az oldalamon). A héten vártam a javulást a vállamban, de nem lett jobb. Sajnos be kellett látnom, hogy butaság lenne úgy elindulni a döntőben, hogy nem tudom azt a teljesítmény leadni, amire képes lennék. Örülök, hogy kijutott a versenyre Kitti is, így lesz, aki a hazánkat tudja majd képviselni. Hajrá neki holnap!”

Képgalériánk

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: