Két nap, két különböző verseny, TFSE sikerek!

Ha október közepe, akkor Funkcionális Fitnesz! A hétvégén két egymást követő egynapos verseny zajlott le, mindkettőn jelentős számú TFSE versenyző részvételével.

Október 17-én szombaton a szegedi Strong Body szervezésében megrendezésre került a ‘Fittest Gym 2+1’ csapatverseny, amelyen a TFSE csapatát Szakolczai Fédra és Varró Gábor képviselte, őket pedig harmadikként egészítette ki Plesó Tamás, aki jelenleg a Budapesti Testedző Club SE (Garage Gym) leigazolt sportolója, azonban a Testnevelési Egyetemen végzett öregdiákként tökéletesen beleillett a TFSE csapatába. Bármikor szeretettel várjuk a jövőben is! 

Ezen az országos szintű csapatbajnokságon 22 egymással versengő team indult, 2 férfi + egy női sportoló összeállításban.

A TFSE csapata a ‘Fittest Gym 2+1’ 2020 csapatversenyen:
Varró Gábor – Szakolczai Fédra – Plesó Tamás

A csapatverseny a Funkcionális Fitneszben vagy CrossFit®-ben abban különbözik az egyénitől, hogy a legtöbb mozgásban a csapatnak szinkronban kell lennie ahhoz, hogy a mozdulat érvényes ismétlés legyen. Ellenkező esetben egy széteső mozgásnál a csapat érvénytelen ismétlést kap, ami lassítja a haladást, rontja a teljesítményüket. A TFSE csapatának a helyzetét nehezítette, hogy a 3 versenyző összesen egyszer edzett együtt a versenyt megelőzően. Egyéniben ugyan mindhárman kitűnő versenyzők, ezt az elmúlt éves teljesítményeik alapján nyomon is lehet követni, de összehangolni a mozgásokat versenyhelyzetben nagyon komoly figyelmet és csapaton belüli kommunikációt igényel.

Említésre méltó, hogy másik csapatokban is voltak TFSE sportolók, így például Kuti Ádám és Nagy Annamária a ‘Squat Snatch Squad’ csapatában a 6. helyen végeztek; míg Hajós Kornél – jelenlegi Testnevelési Egyetemi hallgató – a Team Tesseract csapatában az 5. helyen végzett.

A Szakolczai-Varró-Plesó összeállítású TFSE csapat egy nagyon kemény küzdelemben a verseny végére 23 pontot szerzett, ezzel a teljesítménnyel 1 ponttal lemaradva nagyon szoros versenyben a 2. helyen zárták a versenyt. Tehát a kiemelkedő erőfeszítésükkel és motivált versenyzői hozzáállásukkal egy ezüstérmet szereztek az egyetemi sportegyesületnek, ami rendkívüli örömmel töltötte el a lelkes rajongókat és az egyesület vezetőségét! Gratulálunk a csapatnak!

TFSE ezüstérmes csapata: Plesó Tamás -Szakolczai Fédra – Varró Gábor

Október 18-án vasárnap pedig a Fitparádé® multisport fesztivál keretein belül a NEFFISZ FUNKCIONÁLIS FITNESZ FITPARÁDÉ® KUPA került megrendezésre. A szombati csapatverseny után ez egy egyéni funkcionális fitneszverseny volt, ahol a versenyzők különböző kategóriákban tudtak részt venni a versenyen.

A kategóriák nehézségi sorrendben a következők voltak: leskálázott (scaled), középhaladó (intermediate) és haladó (Rx) szintű kategória. Továbbá a International Functional Fitness Federation (iF3) nemzetközi szabályrendszeréhez igazodva a magyar tagszervezet, a Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) is kategorizálta a versenyző sportolókat a nemük és az életkoruk szerint is (13 éves volt a legfiatalabb induló!)

A verseny érdekessége az eddigi hazai versenyekhez képest, hogy itt a versenyzők fittségét jobban szétbontott kvalitások mentén tesztelték a szervezők, ami szintén a nemzetközi szervezet, az iF3 előírása. Így a már eddig inkább megszokott, nagyon összekevert fittségi tesztek (‘WOD-ok’) helyett egy rendszerezettebb formában lettek felmérve a versenyzők különböző képességei. Ennek megfelelően külön versenyszámokban lett tesztelve az erő, az állóképesség, a készség (skill), egy testsúlyos/kevert feladatsor és a teljesítmény-leadás (power).

A TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztályának 5 egyéni versenyzője is elindult ezen a versenyen, különböző kategóriákban. A végeredmény: 
– Tóth Ákos scaled kategóriában 12. helyezést
– Zentai László intermediate kategóriában 15. helyezést
– Verb László intermediate kategóriában 2. helyezést
– Varró Gábor Rx kategóriában 1. helyezést ért el
– Szakolczai Fédra (nemzeti válogatott) Rx kategóriában 1. helyezést ért el!

A TFSE Funkcionális Fitnesz versenyzői a NEFFISZ FUNKCIONÁLIS FITNESZ FITPARÁDÉ® KUPÁN

A csapatot segítette Fekécs Samu, aki jelenleg a Testnevelési Egyetem hallgatójaként szakmai gyakorlatát végzi a TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztályánál, illetve Airnel Talatala Abarra, aki jelenleg a Testnevelési Egyetemen végzi a PhD képzését Dr. Dóczi Tamás egyetemi docens irányítása alatt.

A TFSE teljes csapata a segítőkkel együtt

Összegezve a hétvége eseményeit, a TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztálya 2 arany és 2 ezüstéremmel zárta az októberi versenyszezont. A TFSE vezetősége ezúton is szeretne gratulálni a versenyzőknek! További sportsikereket a jövőben!

A következő nagy verseny pedig a HRSE és NEFFISZ által megrendezendő Organica FX Central European Cross Cup – NEFFISZ Funkcionális Fitnesz Nemzeti Bajnokság 2020 lesz, amelyről szintén fogunk beszámolóval jelentkezni.  

A cikket írta (TFSE oldalán jelent meg eredetileg): Patakfalvi-Vigh Dániel, TFSE Funkcionális Fitnesz szakosztályvezető
Szerkesztette: Borhi Mihály – TFSE marketing
Illusztrálta: Zentai László, Fekécs Samu

A TFSE továbbra is szeretettel vár minden sportolót! Ha versenyzőként szeretnél ide igazolni (vagy átigazolni), keress meg minket!

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: