iF3 tesztek és programozás: ÁLLÓKÉPESSÉG

Írta: Radnai Tamás

Az iF3 egyik szellemi atyja és szakmai vezetője James FitzGerald (OPT), az első CrossFit® Games bajnok! A tesztelési rendszerünk az ő elvei alapján született meg és kerül csiszolásra. James joggal elmondja, hogy eddig sokan öntudatlanul csinálták a fitneszversenyzést és az elfogult ‘mércénket’ a CrossFit® elmúlt évtizede adja, miközben tudjuk, hogy az egyrészt egyetlen ember, a volt NAVY SEAL Dave Castro szájíze szerint evolválódott, valamint jó részben show elemekre épül!

A cikksorozatunk további részei

James FitzGerald (OPT) a CrossFit® Gamesek történelmének elején

Emiatt egy másfajta, mondjuk, hogy tudományosabb, átgondoltabb fitnesz felmérés bevezetése és a közösségünk rávezetése arra nem egy napot fog igénybe venni, sőt nem is egy évet! Tisztázni kell a szándékokat; azt, hogy mit tartunk fitnesznek és ezek alapján definiálni, hogy az egyes tesztjeink mit fednek le.  

És ne felejtsük el, hogy az iF3 célja, hogy a normális sportok világába vezesse a funkcionális fitneszversenyzést, egészen az olimpiai részvételig! Ebbe nem fér bele, hogy nem tudjuk mi ez a sport és ne legyen semmi megfogható struktúrája.

1. TESZT: ÁLLÓKÉPESSÉG (ENDURANCE)
Az iF3 elvei szerint a valódi állóképesség tesztelésére van szükség és ezt izolációban kell megvalósítani. Fontos, hogy legyen volumene és így szükség legyen jó tempó kontrollra és türelemre! Érdekességként James kiemeli, hogy a 2007-es első Games során Aromas, Kaliforniában a Ranch-en a terepfutás szám pont egy ilyen teszt volt és a tiszta ÁLLÓKÉPESSÉG tesztelésnek örökre a fittség felmérésében kell maradnia.

A 2018-as iF3 Világbanokságról származó klip. Akkor még “Aerobic Capacity” volt a teszt neve, ma már egyszavas: ÁLLÓKÉPESSÉG (ENDURANCE)

Ha például van egy feladat, ami: 
6 kör
– 800 m futás
– 3 kötélmászás
– 800 m futás
– 20 burpee 

Csak azért, mert mondjuk embereknek 35 percbe telik végrehajtani ezt a feladatot, mi nem tartjuk ezt valódi állóképesség tesztelésnek, mert olyan más esszenciájú feladatokkal van szabdalva (pl. a kötélmászás), ami nem a fenntartható, ciklikus állóképességi munka, hanem izombukást magában hordozó más jellegű feladat! 

Ha a tesztet arra változtatjuk, hogy:
8 kör (kb. 40 perc)
– futás
– SkiErg
– úszás

Akkor az a mi definíciónkban egy jó állóképességi teszt! 

Másik példaként James cégének, az OPEX-nek a 90 perc AMRAP munkakapacitás tesztje sem lenne az iF3 rendszerében megfelelő ÁLLÓKÉPESSÉG teszt: 
– 1300 m evezés
– 200 m farmer cipelés
– 15 falra felmászás kézenállás tartásba
– 42 ugrálókötél duplatekerés

DAY 1 I EVENT 1: megyei szinten egy példa programban 2 mérföld terepfutás az ÁLLÓKÉPESSÉG teszt

Ahogy felfelé haladunk a versenystruktúra szinteken, úgy emelkedik az állóképességi teszt terjedelme is. A csúcs ugye az olimpia, ahol akár egy teljes triatlon is bevetésre kerülhet.

A legalsóbb, lokális szinten egy 2000 méteres evezés is jó állóképességi tesztnek, mivel nem mindegy, hogy ki próbálja kifejezni az adott kvalitást: egy kezdő amatőr vagy világszintű profi.

Ebben a tesztben a ‘tüdő’ kell, hogy a korlátozó tényező legyen (kardiovaszkuláris rendszer) és nem valami más kapacitás vagy technikai készség!

A tesztelésünk konstukciója olyan, hogy van szerkezete, amely kiállja az idő próbáját és egy sportot építhetünk akár a következő 100 évnek is. 13 év van csak a másik fitnesz tesztelési rendszer és James véleménye szerint az nem tett jó szolgálatot. Önmagába véve nincs probléma vele, ahogy kivitelezik, de egyben óriási konfúziót okozott, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mire és miként kell edzeni, és pontosan emiatt dolgozta ki az iF3 a rendszerét, hogy a sportolók és az edzők tudják, hogy mire kell felkészülni. Hogy mi van az ÁLLÓKÉPESSÉG teszten belül. Ha elmész egy versenyre és ott lehet, hogy 12 kilométeres terepfutás lesz ebben a tesztben, majd később egy másik versenyen 800 méteres evezés intervallumokból áll össze ez a teszt, de mindegyikben tudhatod, hogy mi a fix karakterisztikája ennek a felmérésnek! 

Egyben így lehet egy sportot növeszteni, mert a nézők sem összezavarodottak, hogy mi történik és ki a fittebb. 

A teljes versenyprogram során figyelembe kell venni a további tesztek tartalmát is, nem akarunk túl nagy áthallást, interferenciát, és nem akarunk egyetlen ciklikus mozgás felé teljesen eltolódni (pl. hogy az ÁLLÓKÉPESSÉG, KEVERT és TELJESÍTMÉNY tesztekben is evezés van mind).

Általában véve a tesztek pontozásáról azt mondhatjuk, hogy maradi. A dekatlon (tízpróba) szerű értékelés jobb, mert egy abszolút standardhoz képest arányos minden valós teljesítmény. Jelenleg az iF3 is a crossfit szerű pontozást követi még, és mind a 6 teszt egyenlően van súlyozva, ugyanannyit érnek. Az a tény, hogy nem teszik meg vagy nem lehet a feladatokat egy univerzális, abszolút standardhoz képes pontozni (mivel nem elég fixek a feladatok) azt jelenti, hogy potenciálisan egyes válogatókon az eredmények a versenyeken belül korrektek lehetnek, de egy feljebbi szintű összevetésben már nem feltétlenül. Gondolj arra, hogy a CrossFit® különböző Regionális versenyeiről is úgy lehetett eljutni a világbajnokságra, hogy nem biztos, hogy az összes versenyzőt figyelembe véve valóban a legjobb 40 kvalifikált, pedig ott még egyformák is voltak a tesztek! Vagy ugyancsak a CrossFit-nél maradva, az összes nemzeti bajnokot beengedte 2019-ben Glassman a Games-re, miközben akár több tízezer ember is előttük végzett a globális OPEN ranglistán!

Természetesen minden sportoló részt kell, hogy vegyen mind a 6 iF3 tesztben, hiszen ettől lesz kiegyensúlyozott a fittség felmérés a rendszerünkben!

Érdekesség
James korábban már nyilvánosan felvetette, hogy 10,000 méteres futás legyen egy elő-teszt a CrossFit® OPEN-re. Sok gyűlöletet kapott érte!

Miért az ÁLLÓKÉPESSÉG az első teszt? Azért, mert ennek van a legkisebb idegrendszeri hatása. Az iF3 úgy gondolja, hogy nem szerencsés ‘beáldozni’ már az első tesztben az első napon sportolókat.

Mivel a 6 tesztes iF3 versenyek struktúrája ilyen fix és ismert, ezért ez az információ alkalmazható a felkészülés során az edzésekben is: állóképesség először, majd a nagyobb idegrendszeri terhelést jelentő erő és teljesítmény-leadás feladatok.

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

This image has an empty alt attribute; its file name is if3-logo-500-x-500.png.png

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: