Impulzus CROSSFITness bemutatkozás

A Impulzus CROSSFITness az egyik NEFFISZ egyesület Szollár János vezetésével. Alább a bemutatkozójuk:

Szollár Jánosnak hívnak, de a legtöbben „Szoszóként” ismernek! Körmenden élek és ott is dolgozom. Az Impulzus CROSSFITness edzőtermet működtetem, ahol funkcionális edzéseket, crosstraining edzéseket és súlyemelés tartok. 

Kisgyermekként is sportoltam, általános iskolában kipróbáltam a labdajátékokat, fociztam, kosaraztam, aztán belekóstoltam az atlétika világába is, majd 14 évesen a körmendi súlyemelő szakosztály növendéke lettem, sajnos a szakosztály megszűnése után le kellett mondanom a súlyemelésről, de maradtam a súlyoknál, egy kicsit más formában: testépítéssel kezdtem el foglalkozni. 

Versenyeken is indultam, de látva, hogy milyen “módon” lehet sikeres egy testépítő, abbahagytam versenyszerűen azt a sportot és elkezdtem tanulni, hogy személyi edzőként dolgozhassak tovább. Megszereztem a sportoktatói képzettséget testépítő fitness szakon, ezután az IWI-nél Rekreáció mozgás programvezető – Személyi edző szakon megszereztem a következő bizonyítványomat, de nem álltam meg, mert mindig is nyitott voltam az új dolgok felé. 

Abban az időben ismerkedtem meg a TRX-szel és az általam nagyra tartott Pozsonyi Zsolttól tanultam meg, amit erről az eszközről tudni kell. Büszkén mondhatom, hogy Nyugat-Magyarországon elsőként kezdtem el TRX edzéseket tartani! 

Aztán jött egy újabb inger, egy újabb sport, ami nagyon közel áll az általam nagyra tartott súlyemeléshez, ez a sport az úgynevezett crossfit, mely funkcionális fitnesz sport Amerikából indult ki. Az erő-állóképesség határait is feszegető sportról van szó, amiben többek között a húzódzkodás, felülés, fekvőtámasz, guggolás és súlyemelő feladatok is megtalálhatók. 

Számos sport elemeit ötvözi, pl. a torna, súlyemelés és atlétika elemeit, és Amerikában már nagyon befutott. Magyarországon is sok edzőteremben lehet ezt vagy ilyen jellegű sportot kipróbálni, és már számos versenyen is megmérettetheti magát, aki erre késztetést érez! 

Mivel mindent tökéletesen szeretek csinálni, ezért több alkalommal voltam Budapesten crossfit képzésen, és az ott tanultakat remekül tudom alkalmazni a termemben. Számomra a legnagyobb öröm, mikor tanítványaim, vendégeim között is egyre több olyan akad, aki indul amatőr versenyeken és ott nagyon szép eredményeket érnek el!

Az Impulzus CROSSFITness Körmend bemutatása
Körmend 12,500 lélekszámú település, ahol a sportnak régi hagyományai vannak. NB1-es kosárlabda csapat, labdarúgás, kézilabda és egyéni sportok: vívás, kick-box, birkózás. A Magyar Súlyemelő Szövetség pozitív elbírálásának köszönhetően a súlyemelés is csatlakozott 2017-től.

Eleinte személyi edzőként kezdtem egy helyi fitness teremben dolgozni, majd egyéni vállalkozóként egy 110 nm-es termet béreltem ki, ahol eleinte TRX-et és funkcionális edzést, majd később crossfitet tartottam. Nem volt egyszerű dolgom, hisz egy bordásfalra felrakható felfüggesztés volt, ahol még húzódzkodni csak-csak lehetett, főleg erőből, de egyéb gimnasztikai gyakorlatot nem lehetett elvégezni. A súlyemelés is külön kihívás volt egy parkettás teremben, ahol a bérbeadó felettünk lakott, és ha véletlenül ledobtuk a súlyokat, azonnal reklamált, hogy leszakad az emelet, megrepedeznek a falak! Végül 2 évet töltöttünk itt.

Ezután sikerült egy 160 nm-es terembe átköltöznünk, ami milyen nagynak számított az előzőhöz képest, itt volt állványunk, súlyemelő dobogónk, ami az évek múlásával beszakadt, mert egy akna lett befedve, de nagyon szerettük. Aztán jött egy lehetőség: a vendégeim között az egyik vállalkozó annyira megszerette ezt a sportot, meg a közösséget, hogy eldöntötte, építtet egy crossfit termet. Álomnak tűnt, de 2017 tavaszán valóság lett, amikor birtokba vehettük.

Az Impulzus Crossfitness Körmenden a focipálya mellett a Sport utcában található. 465 nm, ami ténylegesen azért épült, hogy kielégítse a sportolni vágyó emberek igényeit. A fő profilunk a crossfit jellegű funkcionáls edzés (ami ugye atlétika, súlyemelés és saját testes gyakorlatokat foglal magába többek között), de ezen kívül funkcionális köredzés, TRX, kettlebell és súlyemelés az, amivel szintén foglalkozunk, versenyzői és amatőr szinten is! Fő hitvallásunk, hogy aki hozzánk eljön edzeni, először is érezze jól magát, nem csak testileg, de a közösségben is. Nagyon fontosnak tartjuk a fokozatosságot! Az új vendégeinket először egy kérdőív kitöltésére kérjük, ahol az egészségi állapotukra vagyunk kíváncsiak, más általános kérdés mellett, majd egy személyes beszélgetés következik, ahol megbeszéljük, melyik mozgásformát szeretné kipróbálni.

Azoknak a vendégeknek, akik a ‘crossfitet’ szeretnék űzni, egy 10 szintes kezdő kurzust kell végigcsinálniuk, ahol az alapoktól eljutnak arra a szintre, hogy a középhaladó, majd a haladó csoportba kerüljenek. A kezdő csoportok kis létszámúak, hogy minden egyes vendéggel tudjunk megfelelően foglalkozni. A TRX és funkcionális köredzésre folyamatosan be lehet csatlakozni, természetesen ott sem dobunk senkit a mélyvízbe, mindenki az alap progressziókkal kezd.

A súlyemelés is kis csoportokban történik, szintén szétválasztva a kezdőket, az amatőröket és a versenyzőket. Egyesületünk 3 éve működik, jelenleg 10 igazolt súlyemelő versenyzőnk van.

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség
A NEFFISZ (Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség) igazolt versenyzőink száma 5 fő jelenleg. A NEFFISZ nem is olyan régen történt megalakulása számomra egy meghatározó esemény, mivel alapító elnökségi tagként vehetek részt benne. A hazai létrejötte és az International Functional Fitness Federation (iF3) nemzetközi szervezetbe való felvételünk egy történelmi pillanat és kezdet azok számára, akik ezt a crossfit jellegű funkcionális fitnesz sportágat űzik, mert hosszú távon egy egyre minőségibb lehetőséget nyújt a Szövetségbe leigazolt sportolóknak, és küzdhetnek haza környezetben a klubjukért is, valamint nemzetközi iF3 versenyeken a magyar nemzetet és zászlót képviselhetik.  

Úgy gondolom, hogy a csatlakozott egyesületeknek, illetve a leigazolt versenyzőknek nem csak egy erkölcsi elismerés az odatartozás, hanem lehetőséget nyújt a szövetség által rendezett versenyeken az iF3 által meghatározott kategóriákban, a megfelelő szabályrendszereknek megfelelően megmérettetni magukat. A NEFFISZ céljai közé tartozik a magyar ‘crossfit’ társadalom összetartása, egyesítése is. 

Minden szövetségnek és képviselt sportágának célja, hogy olimpiai sportág legyen, ha az még nem megadatott – mi ezt még nem mondhatjuk el, de látván a tagországok csatlakozásának ütemét, bízzunk benne, hogy történelmi léptékben sokáig már nem kell várni. Vágyunk a 2028-as Los Angelesi nyári játékok! REACH FOR THE RINGS – ÉRJÜK EL A GYŰRŰKET! 

COVID-19
2020. március 16-án a járványhelyzet miatt a vendégek és a mi védelmünk miatt is úgy döntöttünk, hogy ideiglenesen bezárunk. Keserű pillanatok voltak ezek, mert nem láttuk a végét, nem tudtuk meddig lesz ez így!

A teremben lévő eszközöket mind kiosztottuk, nem kértünk érte fizetséget, mert ismerjük a vendégeinket, tudtuk, hogy meg fogják hálálni, akár csak azzal, hogy visszatérnek hozzánk, ahogy vége lesz ennek a rémálomnak. A kijárási korlátozás idején minden napra írtunk ki feladatot, amiket, ha kellett fotókkal vagy videókkal is bemutattunk. 

Nagyon sok vendéggel tartottuk telefonon is a kapcsolatot, próbáltuk biztatni egymást, hogy már talán nincs sok hátra. Végülis majdnem két hónap után május második hetében megnyitottunk, betartva a szabályokat, leredukálva a teremben lévők létszámát. Hétről hétre növeltük az órákon résztvevők számát, és júniustól már normál órarenddel próbáljuk visszacsalogatni a vendégeket. 

Ahogy minden szférában, nekünk sincs könnyű dolgunk, mert sokan belustultak, nyár van és pont ez a holt időszak a termek életében, de bízunk benne, hogy lassan magunk mögött hagyhatjuk a járványt és visszatérünk a régi megszokott életünkhöz! 

Kapcsolat: Impulzus CROSSFITness edzőterem
Körmend, Sport utca (focipálya mellett)
Telefon: +36309975530

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: