“A magyar virTUSA x NEFFISZ” 2020 online verseny

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ) megrendezi első online versenyét “A magyar virTUSA x NEFFISZ” néven.

UPDATE: a részletes eredmények megszülettek!

Az International Functional Fitness Federation anyaszervezetünk (továbbiakban iF3) irányadó tesztelési kategóriái, valamint hazánk kormánya által életbe léptetett korlátozó intézkedések alapján került kialakításra az online versenyünk programja. A tesztek kialakításánál a hozzáférhető eszközök és helyszínek korlátozottsága mellett célunk a lehető legszélesebb körű fittség felmérése. Éppen ezért a meghirdetett kategóriák és feladatok sem lesznek teljesen konvencionálisak! A legtöbb esetben az iF3 irányelveinek és ezáltal az objektív fittség tesztelésnek rendeltük alá a feladatokat, melyek összeállításánál és az eszközök felhasználásban előzetes online kérdőíven beérkezett információk alapján döntöttünk.

Kitétel: A NEFFISZ nem biztat senkit arra, hogy az éppen érvényben lévő kijárási korlátozások intézkedéseivel ellentétesen cselekedjen!

Részvétel a versenyen és annak lebonyolítása
– A versenyen részt vehet minden magyar állampolgár, magyar ajkú vagy Magyarországon élő sportoló.
– A teljes versenyen való részvétel ingyenes!

NEFFISZ igazolt versenyzők virtuális különversenye: ahogy már korábban ismertettük és látható volt a szankcionált élő versenyünk során a hibrid koncepciónk, ezen a versenyünkön is szövetségen kívüli versenyzők is indulhatnak, de az igazolt versenyzőink virtuális különversenyben vesznek részt és a nyereményeket csak közöttük osztjuk szét!

A versenyre a Competition Corner nemzetközi szakmai etalont jelentő platform online felületén kell regisztrálnia minden indulni szándékozó versenyzőnek.
Akinek nincs még korábbról Competition Corner általános fiókja, annak előbb arra kell regisztrálnia, aztán a konkrté versenyünkre!

A tabellán található egy FILTERS legördülő menü, amely szűrőjével szét lehet választani a NEFFISZ igazolt és nem igazolt versenyzőket, amely szűrés alapján lesz megállapítva a virtuális különverseny eredménye.

A hivatalos indulásától kezdve 2 hétig fog tartani a verseny (a regisztrációs és tesztfeladat beadási határidő: JÚNIUS 3. 23:59 óra!) és ezalatt az időszak alatt lehet még regisztrálni is és a teszteket teljesíteni, azokat videóra rögzíteni, majd feltölteni videó megosztóra és beadni a Competition Corner oldalon. Az eredmények beérkezését és feldolgozását követően leghamarabb 1 héttel később következik majd a hivatalos eredményhirdetés.

A versenyfeladatok teljesítési határidejének lejártát követően megkezdjük a beérkezett videók elbírálását, mely folyamatban bírói tapasztalattal és online bírói képzettséggel rendelkező csapat fogja elvégezni az eredmények kiértékelését. Az összes hivatalos végeredményt egyszerre fogjuk kihirdetni, azt követően, hogy minden kategória véglegesen elbírálásra került.

Pontozás, sorrend
Az iF3 jelenleg és mi is ebben a versenyben a funkcionális fitneszversenyzésben tradicionális pontozási sémát használjuk, mely az, hogy az adott feladatban a versenyzők a helyezésükkel megegyező számú pontot kapnak és ezek összege alapján a legkevesebb ponttal rendelkező versenyző nyeri a versenyt.

A verseny végeredményénél pontazonossági holtverseny (‘tie-break’) esetén a Competition Corner először ezt az állapotot fogja mutatni, de a tabella lezárásakor mi szervezők fel fogjuk oldani a holtversenyeket oly módon, hogy az a versenyző végez előrébb, akinek először van több a minél magasabb helyezésből, például akinek van 1. helye, de a másiknak nincs, vagy mindkettőnek van két 2. helye, de A) versenyzőnek a következő legjobbja egy 3. hely, B) versenyzőnek viszont csak 4. helyezése van, akkor A) végez jobb helyen.

‘Őszinte erőfeszítés’ elve: ahhoz, hogy egy regisztrált ember a tabella szerinti helyezését meg is kapja a végén, racionálisan megállapítható “őszinte erőfeszítést” várunk tőle és a szabályzatnak megfelelően beadott videókat – pláne olyan esetekben, ha egy kategóriában kevés, akár csak 1-3 versenyző indul!

Az egyes tesztekben, ha a versenyző az időkorláton belül nem fejezi be a feladatot, akkor a pontszáma úgy kerül megállapításra, hogy az “I DID NOT finish the workout” opciót kell választania és ott megadnia a teljesített ismétléseit (normál esetben pedig az “I finished the workout” választásával az időeredményt kell megadni).

A versenyzők által beküldött videók a következő minősítéseket kaphatják a bírói ellenőrzési folyamatban:

  • Érvényes (Valid): Mindent az előírásoknak megfelelően teljesített a versenyző.
  • Érvényes kis hibával (Minor penalty): A versenyző által végrehajtott gyakorlatokban 1-4 érvénytelen ismétlés található. Ilyenkor ezek az érvénytelen ismétlések (maximum 4 ismétlésig összesen) levonásra kerülnek a végeredményből. Amennyiben a feladat végeredménye egy időeredmény és a versenyző gyakorlat végrehajtásában érvénytelen ismétlések találhatók, úgy ezek után az érvénytelen ismétlések után időbüntetést szabunk ki. Ezáltal a versenyző időeredménye megnövelésre fog kerülni. A gyakorlatok függvényében előre meghatározott másodperceket alkalmazunk ezen büntetések kiszabásakor:
  • Érvényes nagy hibával (Major penalty): 5 vagy több ismétlést meghaladó hibamennyiség esetén a végeredményből 15% levonást alkalmazunk.
  • Érvénytelen (Invalid): A videó érvénytelen, ha a videózás szabályai nem teljesülnek ezért a versenyző teljesítménye nem ellenőrizhető teljes mértékben.

Versenyzői videók: A versenyhez rögzített teszt videókat nyilvános (‘public’) beállítással kell egy videómegosztó portálra feltölteni (YouTube a preferált). A videóknak nem csak a szervezők, hanem a teljes publikum számára nyilvánosnak kell lenniük!

Versenykategóriák
Széles korosztály és kategória besorolásra van lehetőség. A Open vagy Elit divíziók megválasztásával lehetősége nyílik mindenkinek abban a kategóriában versenyezni, ami számára ideális a felkészültsége alapján. Csak egy kategóriában lehetséges nevezni!

Díjazás
Jelen verseny célja a fenti kategóriákban megtalálni a női és férfi “A magyar virTUSA” bajnokokat. Az online verseny ideális lehetőséget teremt minden versenyezni vágyónak, hogy kipróbálhassa magát és képet kapjon arról, hogyan áll a hazai mezőnyben, illetve, hogyan sikerült a korlátozások alatt megőrizni a fittségét.

A versenyünk célja a szövetség igazolt versenyzői számának növelése, ezért a NEFFISZ igazolt versenyzők (legalább rajtengedély) közül egyes helyezettek tárgynyereményekben részesülnek. Ha csatlakozni szeretnél sportolóként a szövetségünkhöz és képvisenéd az egyesületedet, edzőtermedet, akkor az email címünkre vagy messengeren küldött jelentkezéssel tudod elindítani a folyamatot, mindenben segítünk, hogy már ezen a versenyen NEFFISZ-es legyél!

Mivel ez az ingyenes versenyünk a jelen körülmények között elsősorban buli jellegű, valamint a verseny teljes ideje alatt fogadjuk a versenyzői regisztrációkat és keressük még a támogatókat, ezért a verseny lezárása után fogjuk pontosan közölni, hogy ki mit kap, azon túl, hogy már jeleztük, hogy az igazolt versenyzőink virtuális külön versenyen vesznek részt és a pénzügyi értéket képviselő nyereményeket csak közöttük osztjuk szét! A következő cégek már ajánlottak föl nyereményeket – köszönjük:

Akciós inov-8 F-Lite 235 fitnesz cipő
http://www.enrage.hu
https://www.instagram.com/spartatacticals.hungary
https://glutaminsport.hu
https://shrubbie.hu

A tesztek leírásai, menete
Az iF3 világában teszteknek hívjuk azt, amit máshol feladatnak, WOD-nak, event-nek. Versenyünkben előre ismertetjük a teszteket, amelyek tetszőleges sorrendben végrehajthatók és korlátlan számban tudod őket újra teljesíteni, de egy verziót mindenképpen videóra kell rögzítned és azt feltölteni valamelyik videómegosztó portálra, majd a videó linket kell beadni elbírálásra. További validációs teendők az alábbi részletes leírásokban!

A tesztvideók és eredmények Competition Cornerre való felvitelének határideje 2 hét a verseny hivatalos indulásától!

A tesztek variációi kategóriánként
Az alapfelállás, hogy a kihirdetett Elit és Open WOD-ok azonosak minden korosztály számára, azokban csak a súlyok, illetve egyes gyakorlatok részei térnek el. Ezen súly és gyakorlat változatokat az alábbi felsorolásban korosztályonként és divízókra bontva olvashatjátok. Azokat a feladatokat, amelyeket mindenki számára egységesnek határoztunk meg, külön kiemeljük a felsorolás elején.

Teszt 1: Endurance (állóképesség)
3000 m futás
(mint kb. 200 méteres ingafutás)
A versenyzőknek 3000 métert kell lefutniuk minél rövidebb idő alatt (egyéb előirásokat lásd alább!) Minden korosztály és divízió számára AZONOS a feladat.

Mivel helyszíni bíró nélküli verifikációjú online versenyről van szó, ezért rendhagyó módon kell a feladatot kivitelezni és rögzíteni, hogy a szervező szándéka és a feladat esszenciája teljesüljön!

A távolság és idő mérése: GPS alapú eszközzel (telefonon, órán, stb.)
Verifikáció: Szervezői elvárásunk, hogy a feladatot végrehajtó sportoló végig egy olyan videófelvételen legyen látható, amely alapján meg lehet állapítani, hogy teljes mértékben ő hajtja végre a feladatot! Emiatt egy körülbelül 200 méteres, lényegében egyenes szakaszt írunk elő a végrehajtáshoz, amit egy rögzített kamerával lehet végig venni. Ennek a szakasznak a távolságát és egyéb paramétereit mi szervezők nem fogjuk ellenőrizni, kizárólag a sportoló folyamatos azonosíthatósága a szempont és hogy ezen az egyenes pályán oda-vissza fut! Ezen belül nyilván túl rövid táv nem praktikus a futásra, egy túl hosszú pedig előbb-utóbb nem látszik a kamerában.

Kifejezetten javasoljuk, hogy a futást lehetőleg nyílt terepen, minél kevésbé forgalmas helyen végezzétek, kerülve a beépített területeket, főleg a magas építményeket, amelyek zavarhatják a műholdas helymeghatározás pontosságát!

Szükséges továbbá, hogy a versenyző a teszt teljesítését követően bemutassa az applikáció által a jelen tesztben rögzített adatokat, úgy mint az 1000 méterenkénti részeidő eredmények. A szervező elvárása, hogy a bírók egyértelműen meg tudják állapítani, hogy a megtett táv elérte a 3000 métert és ennek a 3000 méternek pontosan mit volt a teljesítési ideje. Mivel a GPS potenciális pontatlansága miatt érdemes tovább futni 200-300 méterrel, valamint a sportoló nyilván nem tudja azonnal megállítani a mérést egy hajrá végén, ezért a pontos végeredményt az applikáció résztávos eredményeinek összesítésével fogjuk akkurátusan megtudni a 3000 méterre vonatkoztatva. A versenyző felelőssége, hogy a táv teljesüljön és az applikáció mérésén meghatározható legyen a teljesítési idő!

A tesztfeladat lefolyása
A versenyző az elindított videófelvételen bemutatkozik. Kérjük valamilyen módon mutassátok be a dátumot és időt (hónap-nap, óra-perc), amikor a futás történik. Emellett a használt applikációban a felhasználói fiókot, ha van ilyen. Ezután bemutatandó a méréshez használt eszköz nullázott kijelzője.

Miután teljesítésre került a 3000 méteres táv, a versenyző a még futó (vágatlan) videóban be kell, hogy mutassa az applikáción mért eredményét a fentebb taglalt módon. Amennyiben bizonyossággal azonosítható a felhasználó és a futás pontos ideje, akkor későbbiekben a videó mellett más eszköz képernyő vagy számítógép monitor fényképe is felhasználható az eredmény validálására (ha például a videón becsillan a felvétel és nem minden számadat látszik egyértleműen). Hasonlóan jó lehet egy publikus naplófájl az interneten.

Nagyon hangsúlyozzuk, hogy ennél a feladatnál igen részletesen olvassátok el ezt a szabályzatot és ideálisan teszteljétek az eszközhasználatotokat előre, és ne feledjétek, hogy minden bizonnyal érdemes tovább futni, mint mondjuk egy korábban vagy más módon kimért pálya (hacsak az eszközötök nem ad valamilyen jelzést a 3000 méternél, pl. hangjelzést)!

Ajánlott app-ok:
– Strava http://strava.com/
– Sports Tracker https://www.sports-tracker.com/

Teszt 2: Strength (erő)
A versenyzőknek egy szakítás komplexet kell bemutatniuk, amelynek 3 ismétlésből kell állnia és amelyeket megszakítás nélkül kell végrehajtani, tehát nem lehet letenni, elengedni a súlyzót.

Az Elit-nek mindhárom súlyemelő gyakorlat ismétlést beüléssel KELL végrehajtani.
Az Open-ben egyáltalán NEM elvárás a beülés a súlyemelő gyakorlatok végrehajtásakor, tehát bármelyik ismétlés bárhogy kivitelezhető.

A komplex tartalmazzon egy szakítást a talajról indítva, majd két szakítás ismétlést ölből indítva. Ölből indítás: a sportoló bármennyire előredőlhet, de a súlyzó rúdja nem kerülhet a térd alá. Minden ismétlésnél a befejező pozíció a nyújtott, egyenes testhelyzet, melynél a lábak, karok egy függőleges mentén helyezkednek el a törzs oldalnézetében és a súlyt kontrollálni képes ebben helyzetben a versenyző. Csak az a komplex fogadható el érvényesnek, aminek a befejezésekor a versenyző a rudat a teste előtt juttatja vissza a talajra. Természetesen gurtnit nem lehet használni (semmilyen a kézfejet a rúdhoz rögzítő eszközt).

A tesztfeladat lefolyása
A versenyző a súlyzót előre felszerelheti a kívánt súlyra.
A videóban elegendő a sikeres kísérletnek és a tárcsák ezt követő bemutatásának szerepelnie, valamint a versenyző saját bemutatkozásának.
Nincs időlimit a fentiekből következően (itt a videó fölösleges részeket ne tartalmazzon lehetőleg, csak az érvényes gyakorlattól induljon)!

Teszt 3: Bodyweight (testsúlyos)
A saját testsúlyos tesztben 3 gyakorlatot kell teljesíteniük a versenyzőknek 3 körben, a megadott sorrendben és ismétlés számokban. Eltérés van a gyakorlatok nehézségében a divíziók között.

Worm walk-outs: Ilyen versenyen újszerű gyakorlat, melynek célja és szerepe, hogy a limitált körülmények közepette is (húzódzkodó eszközök hiánya) felmérjük a hát egyes izmainak teherbíró képességét. A feladat a klasszikus kisétálás, avagy hernyó járásra hasonlít a leginkább, azonban meghatároztunk sztenderdeket, amikkel a gyakorlat elbírálható és alkalmas a versenyben való alkalmazásra mint hátizmokat igénybe vevő feladat.

A versenyzőnek a teszt megkezdése előtt ki kell mérnie a feladathoz szükséges jelölő vonalakat. Célszerű jól látható széles és jól tapadó ragasztószalagot (pl.: duck tape) alkalmazni ezeknek a vonalaknak a kijelöléséhez. Egy segítő személy részvétele indokolt a sztenderdek kijelöléséhez.

Bázisvonal kijelölése: A versenyző tetszőleges helyen kijelöli maga számára a bázisvonalat, ami mögül indulva teljesíti majd a worm walk-out gyakorlat minden ismétlését. Jól látható módon ezen a vonalon kívül kell a lábfejeknek, a talajt fogó lábujjaknak elhelyezkedni majd.

Célvonal kijelölése: A bázisvonal kijelölését követően a versenyző hasra fekszik és zárt lábakkal, a vonal mögött függőlegesen tartott lábfejekkel, kinyújtott karokkal és ujjakkal leméri a teljes teste hosszúságát, amit bejelöl egy segítő a leghosszabb ujjak vonalában, párhuzamosan a bázisvonallal. A karoknak fej fölött, a fülek mellé zárva, a nagy ujjaknak összeérintve kell lenniük a mérés közben.

A versenyző ezt követően feláll és cipő nélkül odalép ehhez a segédvonalhoz a lábujjaival, a vonal előtt megáll, a sarkaival a bázisvonal felé. A versenyző sarkának vonalában kell kijelölni a célvonalat. Ezt a célvonalat kell majd minden ismétlésnél a kisétálás végén megérinteni mindkét kéz legalább egy ujjával, miközben a tenyereken és a lábfejeken kívül nem ér más testrész a talajhoz vagy más tárgyhoz. Kiinduló és befejező helyzetben állva, teljesen felegyenesedett pozíciót kell felvenni.

Oldalnézetben kell a kamerának végrehajtani ezt a gyakorlatot úgy, hogy jól láthatóak legyenek a kijelölt vonalak, a célvonal érintése és a bázisvonalon kívül maradó lábujjak egyaránt.

Duplatekerés: Ugrálókötél hajtás előre, egy ugrásra kétszer kell áthaladnia a kötélnek a versenyző lábai alatt. A kamerával szemben kell végrehajtani a gyakorlatot.

Szimplatekerés: Ugrálókötél hajtás előre, egy ugrásra egyszer kell áthaladnia a kötélnek a versenyző lábai alatt. A kamerával szemben kell végrehajtani a gyakorlatot.

Egylábas guggolás: Pistol guggolás, melyben 5 ismétlést kell teljesíteni oldalanként mielőtt váltana a versenyző a másik lábára.
Tetszőleges oldalon kezdhet a versenyző. Addig nem válthat a másik lábára, amíg a kijelölt 5 ismétlés mindegyikét nem teljesítette érvényesen. A guggolás kezdetén a passzív lábat a levegőbe kell emelni, majd az aktív lábbal kell végrehajtani a guggolást. Alsó ponton a csípőhajlat vonalának a térd tetejének vízszintes síkja alá kell süllyednie, majd a teljes kiegyenesedést követően lehet letenni a passzív lábat. A passzív láb kizárólag a test frontális síkja előtt helyezkedhet el a végrehajtás közben, és kézzel meg lehet fogni eközben.

Az egy lábra végrehajtott 5. érvényes ismétlést követően a versenyzőnek 180 fokos fordulatot kell tennie a kamera miatt, majd ezt követően kezdheti a következő 5 ismétlést a másik oldalra. Ezt a folyamatot kell minden sikeresen teljesített 5 egylábas guggolást követően elvégezni mindaddig, amíg a versenyző el nem éri a kijelölt 20-as totál ismétlésszámot.

A kamerával oldalnézetben kell rögzíteni a gyakorlat végrehajtását úgy, hogy jól látható legyen guggoló láb hajlítása és a sztenderdek kulcspontjai azonosíthatók legyenek!

Ugráló guggolás: Jumping air squat. Hagyományos saját testes guggolás, amelynél a guggolás pozitív szakaszának végén, annak folytatásaként el kell rugaszkodni a talajtól és a lábfejeknek is el kell emelkedni a talajtól. A teljes testes kiegyenesedés ennél a gyakorlatnál is elvárás. A guggolás alsó pontján a csípőhajlat vonalának a térd tetejének vízszintes síkja alá kell süllyednie

A gyakorlatot féloldalt 45 fokos szögben kell a kamerával rögzíteni, hogy a gyakorlat egyértelműen elbírálható legyen!

A tesztfeladat lefolyása
A versenyző miután kijelölte a worm walk-out gyakorlathoz a bázis- és célvonalakat, az időmérő indulásakor kezdheti a feladatot. A worm walk-out után következik a duplatekerés, majd az egylábas guggolás az elitnek; míg az Openben worm walk-out, szimplatekerés és ugrálós guggolás a sorrend. A feladat utolsó ismétlésének teljesítésekor ér véget a feladat vagy az időlimit lejártakor.

Pontozás: az időeredmény vagy a teljesített ismétlésszám, ha nem sikerült befejezni a feladatot az időlimiten belül.

Teszt 4: Skill (készség)
Kézenjárás variációkat kell teljesíteni 4 perces időlimitben minél több pontért.
A versenyzőnek ki kell mérnie egy 5 méter hosszú pályát, amin jelölnie kell a féltávot (2.5 méter), és a pálya egyik végén egy bóját kell elhelyezni. A bója egy racionális magasságú és átmérőjű tárgy legyen (például álló masszázs henger), amely lehetővé teszi a bírók számára, hogy vizuálisan azonosítsák, hogy a bója megkerülése történt és nem átlépése a kézenjárásban.

Az 5 méteres táv megtétele 2 pontot ér, a félpálya megtétele 1 pontot ér. A 2.5 méteres szakaszokat megszakítás nélkül kell teljesíteni az érvényes végrehajtáshoz.

Az elit kategóriának 2 beszálló (“buy-in”) gyakorlatot kell előbb teljesíteni, mielőtt belekezdene a pontgyűjtő feladatrészbe, de a “buy-in” részek is beleszámítanak a pontozásba (tehát az Open-ben csak a 4 perc max távolság sima kézenjárás a feladat)!

10 méter megszakítás nélküli kézenjárás fordulóval: Az elit versenyzőknek a feladat elindulását követően fel kell lendülni az ötméteres kijelölt pályaszakasz egyik végén, majd megszakítás nélkül kell végighaladni az első 5 métert és lejövetel nélkül a kihelyezett bóját megkerülve kell visszatérni a kiinduló pontba. Eközben érinteni kell a pálya két végén kijelölt vonalakat, féltávnál (azaz itt 5 méternél) a forduláskor a kihelyezett bóját annak megérintése nélkül kell megkerülni! 4 pontot ér a teljesítése.

5 méter megszakítás nélküli kézenjárás tárggyal a lábak között: Az elit versenyzőknek a 10 méteres megszakítás nélküli kézenjárás után egy tárggyal a lábuk között kell 5 métert megtenniük szintén megszakítás nélkül. A tárgyat kizárólag a térdek és a lábfejek közötti lábszakaszok összeszorításában lehet hordozni ebben a gyakorlatban. A tárgy csak olyan lehet, amelyet a lábak összezárásával kell aktívan tartania végrehajtás közben a versenyzőnek. Ilyen tárgy lehet akár egy szivacslap, könyv, mappa, összehajtott törölköző, jóga tégla, stb. A bíráskodási vezérelv a pozíció mellett az, hogy a tárgy nyilvánvalóan nem passzívan lóg a testen, hanem végig aktívan tartanod kell. A tárgy specifikus mérete és súlya nem kitétel egyébként. 2 pontot ér a teljesítése.

Amennyiben nem vagy biztos a tárgy szabályszerűségében, akkor írj nekünk és tisztázzuk a kérdést!

Nincs további különbség a korosztályok feladatai között.

A tesztfeladat lefolyása
A versenyző, miután kijelölte a pályát, az időmérő indulásakor fellendül kézenállásba és megkezdi a feladatot. A feladat 4 percig tart, így az addig teljesített pontok számítanak majd az eredménynek.

Teszt 5: Power (teljesítmény-leadás)
Az Elit divízióban eltérő feladatot kell végrehajtani, mint az Open divízióban. 4 perces időlimit áll rendelkezésre mindenkinek, hogy teljesítse a kiírt gyakorlatokat a meghatározott sorrendben.

Teszt 5 – Power (teljesítmény-leadás)

Thruster: A talajról felvéve kell guggolásból felállva egy mozdulattal fej fölé juttatni a súlyzót (beüléses felvétel is érvényes).
A guggolásnál az alsó ponton a csípőhajlat vonalának a térd tetejének vízszintes síkja alá kell süllyednie, a karok nem érinthetik a lábakat eközben. Felállva legyen teljes nyújtás a végtagokban, egyenes testhelyzet, a súlyzó a sportoló frontális síkja mögött helyezkedik el. A gyakorlatot oldalról kell a kamerával rögzíteni, hogy egyértelműen elbírálható legyen!

Clapping hand-release push ups: Alsó ponton a mellkas és a combok talajjal való érintkezése után a két tenyér földtől való egyszerre elemelése, majd kinyomás fekvőtámasz pozícióba és onnan tovább lökve magát a versenyző jól láthatóan összeérinti a levegőben a két tenyerét (‘tapsol’, de ennek a tapsolásnak nincs más elvárása, mint az előbb megnevezett!) Figyelem: az ELIT kategóriában mindenkinek, a nőknek is tapsolós fekvőtámasz van, kizárólag az OPEN nőknek nem tapsolós!

Power clean: Helyből felvétel súlyzórúddal. Talajról indítva a felső ponton teljes kiegyenesedés, súlyzó a vállakon, a könyök a rúd síkja elé kerül kontrollált pozícióba. A súlyzó minden ismétlésnél a talajról indul. A feladathoz szabvány nagy súlyemelő tárcsákat javasolt használni, amelyek átmérője 45 cm. Amennyiben egy versenyző nem rendelkezik ilyenekkel, akkor előzetes validációt kell kérnie, amiben bemutatja és leméri az általa használni kívánt eszközöket, amit követően a technikai bizottság döntést hoz a kérdésben.

Lateral burpee over the bar: A súlyemelő rúddal párhuzamosan végrehajtott burpee, majd a rúd páros lábról történő átugrása az ellentétes oldalra. A mellkas és a combok érintik a talajt az alsó ponton, átugrásnál páros lábról kell elrugaszkodni. A lábaknak előbb kell a talajra érkezni az átugrást követően, mint bármely más testrésznek, de nem kell, hogy egyszerre landoljon a két lábfej. Az ismétlés egy burpeeből és a rúd feletti átugrásból tevődik össze és így érvényes.
A súlyemelő rúdon szabvály méretű nagy olimpiai tárcsáknak kell lenni, amelyek átmérője 45 cm.

Clean and Jerk: Helyből felvétel és kilökés, vagy vállról fej fölé juttatás tetszőlegesen a kilökés részben. A gyakorlat végrehajtása közben a súlyzórúdnak a vállakkal kontaktba kell kerülni a mozdulat felfelé tartó szakaszában.

A tesztfeladat lefolyása
A versenyző az óra indulása előtt kiegyenesedett állásban kezdi a feladatot a súlyzó előtt elhelyezkedve.
Az óra indulásakor nyúlhat a súlyzóhoz, majd ezt követően teljesíti a meghatározott gyakorlatokat az előírt sorrendben és ismétlésszámokban. A feladat az utolsó ismétlés teljesítésekor ér véget vagy az időlimit lejártakor.

Videózás
A videózásban a CrossFit Games Open-ben is érvényes szabályokat tekintjük irányadónak. Amennyiben a videóból nem lehet egyértelműen elbírálni egy gyakorlat vagy egy rész/egész feladatot, akkor azt a videót kizárjuk a versenyből értékelés nélkül.

A gyakorlatokhoz némely esetben meghatároztunk teljesítési irányt a kamera szemszögéből vonatkoztatva. Ezek betartása kötelező az eredményes értékeléshez. Amennyiben hiányos vagy hibás ezen irányok betartása, úgy ezeket az ismétléseket, feladat részeket érvénytelenítjük, és nem fognak beszámítani a versenyző végleges eredményébe.

Az iF3 nemzetközi világszövetség kizárólagos magyar funkcionális fitnesz tagszervezete a NEFFISZ!

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

One thought on ““A magyar virTUSA x NEFFISZ” 2020 online verseny

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

%d blogger ezt szereti: