Az International Functional Fitness Federation® és a CrossFit®

Sport [szervezet] <> magáncéges rendezvények?

A két szervezet és mozgalom összehasonlításába azt emelném ki először, hogy a CrossFit® egy edzésmódszer (vagy majdhogynem inkább csak filozófia) alapú ‘termék’, az International Functional Fitness Federation® (iF3) pedig egy sportot kormányzó szervezet, ahol törvényileg nem is lehet alap egy kereskedelmi ‘termék’ és ‘márka’ (bár a név védjegyoltalom alatt van természetesen).

A két szervezet összevetése

Az iF3 létrehozása 2016 környékén fogalmazódott meg Gretchen Kittelberger többszörös amerikai CrossFit® Games versenyző fejében (aki egyébként évekig a CrossFit cég jogásza is volt), hogy professzionálisabb és jogilag elismert sportot hozzon létre a CrossFit® mellett. Bejegyezte tehát non-profitként az iF3-mat mint nemzetközi anyaszervezetet a “funkcionális fitnesz” sportjában, amit önálló, disztinktív sportnak képzelt el. Hogy utóbbi elképzelést alá lehet támasztani minden szinten az is mutatja, hogy 2019. májusában a norvég iF3 országos szövetség minden elismerést megkapott náluk: mint önálló sport országos szakszövetség és az olimpiai bizottságuk által elismert sport lett!

iF3 Világbajnokság 2019 (Svédország)

Nemzetközi szinten az egyik első törekvés az, hogy az iF3 a Nemzetközi Sportszövetségek Szövetségének (GAISF, korábban Sportaccord) a tagja legyen, annak az ernyőszervezetnek, amely az olimpiai és nem olimpiai sportágakat, valamint nagyszabású sportesemények szervezőit tömöríti magába.

Emellett természetesen az iF3 biztatja a különböző országokban tevékenykedő funkcionális fitnesz rajongókat, hogy hozzanak létre országos szervezeteket, amelyek belépnek az iF3-be és próbálják elismertetni magukat az országukban mint eme disztinktív sport egyetlen országos szakszövetsége és a nemzeti olimpiai bizottság által elismert sport és szövetség. Jelenleg 40 országos szövetség körüli tagja van az iF3-nek (2019 vége).

Néhány az országos szakszövetségekből

A magyar sporttörvényből: “A sportszövetségek és szakszövetségek tagjai csak sportszervezetek lehetnek (a sportszervezetek gazdasági társasági formában, sportegyesületi formában, valamint utánpótlás-nevelést végző közhasznú alapítvány formájában működhetnek), amelyek közül legalább 10 sportszervezet legalább 100 tagja szükséges a megalakuláshoz és a szabályszerű működéshez.”

A sporttörvény szerint egy sportegyesület közvetlenül is részesíthető állami (önkormányzati) támogatásban!

Túlságosan nem is érdemes tovább részletezni a dolgot, mert az iF3 és az országos szakszövetségei megegyeznek a hagyományos, jogilag rendben lévő sportok felépítésével és szabályozásával, beleértve a WADA dopping kódexet és a sportolók jogorvoslati lehetőségeit is egészen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságig (Court of Arbitration for Sport, Lausanne, Svájc). És emeljük ki a nemzetközi kongresszusokat, tisztségviselő jelölő üléseket is!

Az IF3 amerikai OB-ján a U.S. Anti-Doping Agency tartott felvilágosítást, hogy miként lehet biztonságban lenni

Érdekes még az – ami eleinte lehet, hogy inkább szimbolikus jelentőségű és emocionális inkább – hogy ha van szakszövetség és iF3 tagság, akkor van hivatalos magyar válogatott is (a megfelelő procedúrával a bekerülésre). Ez persze jelenthet anyagi támogatást is a válogatottaknak!

Az iF3 professzionális sport jellegét – szemben a CrossFittel – aláhúzza az is, hogy pl. olyan szabályok vannak lefektetve, hogy a már eleve bizottságokon és vezetőségen átfuttatott szabályváltoztatásokat az országos szövetségek felé 30 nappal a hatályba lépés előtt be kell jelenteni, valamint az éves szabálykönyv megjelenésnek minimum 6 hónappal a VB előt meg kell történnie! (CrossFit… khm, khm…)

Mi maga a sport (és nem a szervezet)
Tulajdonképpen az iF3 ‘funkcionális fitnesz’ mozgáskészlete és versenyzési formái majdnem ugyanazok mint a CrossFit-é. A kiszámíthatóság és szabályozhatóság érdekében viszont azért vannak eltérések a CrossFit® “ismeretlen és megismerhetetlen” feladatoknak való megfelelés filozófiájához képest: itt a lehetséges feladatok előre le vannak fektetve és mint említettem, a változtatásokhoz bizonyos procedúrára és előzetes bejelentésre van szükség.

A versenyek rendezési alapformátuma az “egyéni összetett” és “csapat (2+2) összetett”, amely azt jelenti, hogy 2 napos a verseny, mely során 6 teszt kerül lebonyolításra a standardizált tesztkategóriák mentén. Egy adott versenyre a tesztek karakterisztikája a szabálykönyv alapján ismert, de a pontos kihívás nem, azaz a tényleges gyakorlatok, ismétlések, súlyok, időintervallumok, stb. nem.

A 2018-as VB első napjáról

Az “egyéni összetett” iF3 versenyek 6 tesztkategóriája:

  1. Állóképesség (endurance): fenntartható ciklikus mozgásokat tartalmaz, amelyek tesztelik a sportolók képességét a hosszas munkavégzésre, iramkontrollra és regenerálódásra. Az erre való felkészülés mozgáshatékonyság, mozgásgazdaságosság fejlesztést foglal magába.
  2. Erő (strength): erő felmérés súlyzórúddal. Teszteli a sportoló időzítését, koordinációját, atletikusságát miközben nehéz súly alatt dolgozik. A felkészülés erre az alaperő növelését igényli és a technikák fejlesztését.
  3. Testsúlyos állóképesség (bodyweight endurance): testsúlyos gyakorlatok párosítva ciklikus mozgásokkal, amely így relatív izomállóképességet tesztel. Ennek az edzése testtudat és munkakapacitás növelést igényel.
  4. Testsúlyos készség (bodyweight skill): itt haladó gimnasztikát találunk. Teszteli a mozgástartományt, a készségeket, a törzskontrollt és iramkontrollt (2020-ra változott annyiban, hogy nem csak testsúlyos lehet).
  5. Kevert módozatú (mixed modal): ez a teszt mindenféle feladatot és kihívást tartalmaz. A sportolónak tudnia kell jól váltania gyakorlatok között, kivitelezni mozgásvariációkat, kontrollálni az intenzitását és kezelni mindenféle terhet.
  6. Teljesítmény-leadás (power): itt nagy teljesítményt kell leadni rövid idő alatt. Az atlétának képesnek kell lennie gyorsan kivitelezni mozgásokat a megfelelő stratégiával, hogy bemutassa a sebességét és a nyers teljesítmény-leadási képességét. A sportolóknak az edzéseik során a nyers erejüket teljesítmény-leadási képességgé kell fejleszteniük és a versenyen meg kell tudni mutatniuk, hogy 5 feladat után egy intenzív 1-2 perces igazi munkát le tudnak pörgetni!
Aerob kapacitás tesztkategória

Összefoglalva, a CrossFit® egy kereskedelmi cég, amely kifelé megy a ‘versenysportból’, az iF3 pedig egy non-profit sporszervezet, amely csakis a hivatalos nemzetközi versenysport professzionális kormányzásáról szól!

A Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetségünk (NEFFISZ) 2019-től az iF3 kizárólagos magyar tagszövetsége és céljaink megegyeznek az iF3-éval!

A cél az Olimpia!

Közzétéve: Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

Nemzeti Funkcionális Fitneszversenyzési Sportági Szövetség (NEFFISZ)

%d blogger ezt szereti: